Putin face ordine in lecturile rusilor. Subventii pentru librariile care vand cartile preferate ale "tarului"

Marti, 28 Iulie 2015, ora 17:38
9141 citiri
Putin face ordine in lecturile rusilor. Subventii pentru librariile care vand cartile preferate ale "tarului"
Foto: Wikimedia

Te-ai saturat de cartile recomandate de Warren Buffet, Bill Gates, Oprah Winfrey sau Mark Zuckerberg?

Ai putea incerca cateva din cartile preferate de Vladimir Putin, pe care rusii le vor intalni destul de des in librarii.

Noua revolutie culturala initiata de liderul de la Kremlin a atins deja istoria rusilor, a influentat productiile cinematografice, iar acum face curatenie si prin rafturile librariilor, arata portalul Flavorwire.

Librari oficiali

Revista britanica Publishing Perspectives a dat publicitatii o stire conform careia Ministerul Stiintei si Educatiei din Rusia a anuntat initierea unui program de scutiri de taxe si subventionarea chiriilor pentru librariile care accepta sa vanda doar titlurile selectate cu atentie de guvern.

Conform ministrului Dimitry Livanov, scopul acestui program este de a "creste vanzarea literaturii de calitate, titlurile incluzand opera din cultura, istorie, arta si educatie".

Si mai la obiect, Livanov a precizat ca programul guvernamental are in vedere "promovarea volumelor cu valoare istorica care pot contribui la educatia patriotica a localnicilor".

Pentru multi observatori internationali, masura se inscrie cu succes in "Campania lui Putin de a inabusi societatea civila din Rusia", dupa cum a caracterizat-o un profesor de la Universitatea Georgetown.

In plina cenzura

Inca de anul trecut, severitatea cenzurii culturale a inceput sa isi puna amprenta in institutiile de profil din Rusia. 43.000 de texte si carti au fost retrase din programa scolara dupa ce fusesera folosite ani la rand in educarea elevilor.

In aprilie 2015 a urmat un nou val represiv generat de o ordonanta guvernamentala care a eliminat din librarii cartile acuzate de raspandirea simbolurilor fasciste.

Subventiile anuntate luna aceasta pentru librarii care intra in "Clubul de Carti al lui Vladimir Putin" reprezinta si o miscare bine gandita de Kremlin, in conditiile in care inflatia a generat o crestere substantiala a chiriilor pentru spatii comerciale.

Iar Putin se arata dispus sa dea o mana de ajutor distribuitorilor de opere literare, atata timp cat acestea sunt pe placul sau.

Lista "tarului"

Vladimir Putin nu a ezitat sa pozeze la bustul gol in salbaticia Siberiei, sa intre ocazional pe tatami intr-un meci de judo sau sa isi etaleze abilitatile de jucator de hockey.

Nu este de mirare ca melanjul literar al "tarului" include romanele si povestirile lui Hemingway, definitorii pentru stilul macho de acum mai bine de opt decenii, sau culegerea de povestiri al lui Turgheniev, "Schite pentru un sportiv".

Alaturi de ele, Vladimir Putin a mai facut referire in cateva randuri la capodopere ale literaturii ruse semnate de Dostoievsky sau Tolstoi, ca si la schitele satirice ale lui Mikhail Saltykov-Shchedrin.

Se stie, deasemenea, ca Putin crede in rolul formativ al cartilor pentru inducerea sentimentului de identitate nationala in randul populatiei, asa ca urmatoarele sale recomandari literare ar putea evolua spre aceasta zona.

La fel ca si in cazul lui Zuckerberg, ale carui lecturi denota influenta neoliberalismului asupra mentalitatii fondatorului Facebook, lista lui Putin este de asteptat sa includa opere literare care evolueaza in cliseul narativ al Occidentului care vrea sa jefuiasca maretul imperiu rus.

Macar pentru coperta sa, care infatiseaza o Rusie dominand o mare parte din Europa, volumul "Al treilea imperiu" de Mikhail Yuriev ar trebui sa intre in viitoarele recomandari de lectura ale "tarului" de la Kremlin.

#cenzura Rusia, #lista oficiala lecturi Rusia, #recomandari carti Vladimir Putin, #nationalism Rusia , #Presedintele Rusiei