Putin, in fata natiunii: Rusia sa nu-si consume rezerva valutara pentru rubla

Joi, 18 Decembrie 2014, ora 18:00
4676 citiri
Putin, in fata natiunii: Rusia sa nu-si consume rezerva valutara pentru rubla
Foto: The Guardian

Presedintele rus Vladimir Putin si-a tinut, joi, conferinta anuala de presa, lansand o sarja directa impotriva Occidentului. Pe un ton direct, Putin a acuzat Uniunea Europeana si Statele Unite ca vor sa incatuseze Rusia, asemuita de el cu un urs.

"Odata ce pun ursul in lanturi, vor trece la la smulgerea ghearelor si coltilor acestuia", a declarat Vladimir Putin, care invinuieste Occidentul de prabusirea dramatica a rublei. Chiar si asa, presedintele Rusiei da dovada ca apreciaza din plin valuta occidentala, recomandand Bancii Centrale a Rusiei sa conserve rezerva constituita pana acum.

"Rusia nu trebuie sa isi consume larga rezerva valutara in incercarea de a salva rubla, in conditiile in care tara se indreapta spre o criza dramatica generata de scaderea pretului petrolului si sanctiunile economice dictate dupa declansarea conflictului din Ucraina", a declarat presedintele rus, citat de publicatia Bloomberg.

Inca doi ani negri

Evenimentul a durat nu mai putin de trei ore, iar iesirea publica a lui Putin vine ca urmare a valului de nemultumire degajat de criza economica prin care trece tara, situatie comparata de analistii economici cu colapsul financiar din 1998.

Presedintele rus a mentionat ca anticipeaza o perioada de recesiune prelungita pana in 2017.

"In cazul celui mai negativ scenariu economic extern, aceasta situatie se va reflecta pe durata a doi ani. Daca lucrurile se inrautatesc, va trebui sa schimbam planurile si sa reducem unele cheltuieli", a afirmat liderul de la Kremlin. Rubla a pierdut si astazi teren in fata dolarului american, chiar daca pretul petrolului a inregistrat o revenire pana la valoarea de 63 de dolari/baril.

La pretul actual al petrolului, analistii economici se asteapta ca regresul cresterii economice in Rusia sa fie de aproximativ 5% in 2015. Rezerva valutara a Rusiei s-a diminuat cu o cincime numai in ultimul an, scazand pana la 415 miliarde de dolari, in urma incercarilor Bancii Centrale a Rusiei de a stabiliza cursul monedei nationale.

Un presedinte fara regrete

Discursul de peste trei ore al presedintelui rus a fost condimentat de contre verbale cu un jurnalist ucrainian si dezvaluiri intime. "Pastrez o relatie buna cu fosta sotie si in acest moment sunt indragostit de o noua femeie", a marturisit Vladimir Putin.

Presedintele rus nu manifesta regrete nici cand vine vorba de loviturile dure aplicate adversarilor politici si oamenilor de afaceri care au sprijinit partidele de opozitie.

"Nu regret nimic, am facut totul in mod corect", a spus Putin facand referire la gratierea acordata anul trecut adversarului sau politic, fostul oligarh al petrolului, Mihail Khodorkovsky. Putin a afirmat ca nu exista un pericol politic care sa apese asupra comunitatii oamenilor de afaceri din Rusia indicand cazul miliardarului Vladimir Evtusenkov, proprietarul AFK Sistema, eliberat din arestul la domiciliu dupa ce acuzatiile de spalare de bani nu au putut fi dovedite de catre anchetatori.

In randul populatiei, Vladimir Putin se bucura de sustinerea a cel putin 70% dintre compatrioti pentru interventia de anexare a Crimeei, insa popularitatea sa ar putea scadea vertiginos pe masura ce situatia economica se va inrautati.

"Putin si-a calculat gresit strategia, bazandu-se doar pe pretul crescut al petrolului. Cred ca nici nu i-a trecut vreodata prin cap ca ar putea sa coboare atat de mult", spune Jim O'Neill, omul care in 2001 prezicea o crestere economica rapida in India, Brazilia, China si Rusia.

Zidul Berlinului s-a mutat la granita Rusiei

Pentru Putin, izolarea in care se resemneaza Moscova acum incepe sa semene cu cea lasata de Zidul Berlinului in Germania de est.

"Este o razbunare impotriva dorintei noastre firesti de a proteja identitatea ca natiune, ca civilizatie si ca stat. Criza din Ucraina ar trebui sa ii faca pe partenerii nostri sa inteleaga ca a venit timpul sa ne oprim din ridicarea barierelor din zid. In sufletul lor, oamenii simt ca noi, in special eu, facem totul in interesul unei largi majoritati. Vom depasi aceste momente grele pentru a renaste mai puternici atat pe plan intern, cat si international", a sunat discursul nationalist de final al liderului de la Kremlin.

Si pentru analistii politici occidentali prezenti la Moscova, problema din Rusia este una politica, insa cauzele rezida in alta parte decat intr-o conspiratie occidentala.

"Nu se mai poate continua in acest fel, economia tarii se prabuseste. Problema este politica. Au fost date semnalele de alarma care vesteau aceasta criza de catre toti economistii cu o viziune limpede", considera Marsha Lipman, analist politic independent la Moscova.

Televiziunea ruseasca de stat anunta evenimentul de azi intr-un spot considerat de presa internationala a fi cel putin bizar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vladimir putin, #rezerva valutara Rusia, #devalorizare rubla, #recesiune Rusia, #Putin conferinta presa , #Presedintele Rusiei