Putin inchide granitele pentru bancherii suspecti. Incepe goana dupa bani

Vineri, 16 Septembrie 2016, ora 14:05
9297 citiri
Putin inchide granitele pentru bancherii suspecti. Incepe goana dupa bani
Foto: Kprh-khcr.ru

In vreme ce rusul de rand nu mai are voie sa iasa din tara, daca are amenzi neplatite sau credite restante, bancherii implicati in sutele de scandaluri de coruptie din Rusia nu sunt deranjati de nimeni si pot calatori linistiti oriunde in lume.

Problema a fost adusa in atentia presedintelui Vladimir Putin de catre guvernatorul bancii centrale din Rusia, Elvira Nabiullina, care i-a cerut sefului statului sa impuna restrictii la iesirea din tara pentru bancherii suspectati de coruptie, relateaza Bloomberg.

Nabiullina i-a cerut lui Putin si impunerea unui set de masuri care sa previna retragerile de capital din sistemul bancar facute de catre directorii bancilor implicate in scandaluri de coruptie, a anuntat Kremlinul dupa intalnirea celor doi.

Guvernatorul bancii centrale crede ca sunt destule cai de a bloca retragerile de capital, dar punctul sau de vedere nu este impartasit in totalitate de "tarul" Putin.

"Va trebui sa fim precauti, totusi, pentru a nu fi acuzati de incalcarea drepturilor cetatenesti", a replicat Putin, conform stenogramelor eliberate de administratia prezidentiala.

Din 2013 si pana in prezent, o treime din bancile rusesti au intrat sub ghilotina controalelor declansate de Elvira Nabiullina in incercarea de a opri spalarea de bani si disparitia peste hotare a rezervei de lichiditati din sistemul bancar rusesc, iar chestiunea este inca o prioritate pentru Banca Centrala a Rusiei.

Ultimul scandal din acest sector implica conducerea Vneshprombank, institutie de credit a carei licenta a fost suspendata anul acesta pentru suspiciunea ca ar fi transferat fraudulos peste hotare echivalentul a 3,2 miliarde de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#retrageri capital Rusia, #spalare bani Rusia, #sistem bancar rusesc, #vladimir putin , #Presedintele Rusiei