Putin le-a iesit rusilor de la inima: Nu ne mai place, nu mai e de incredere!

Luni, 21 Martie 2016, ora 16:27
4512 citiri
Putin le-a iesit rusilor de la inima: Nu ne mai place, nu mai e de incredere!
Foto: Kremlin

Popularitatea presedintelui Rusiei este in scadere, arata cel mai nou sondaj de opinie efectuat de centrul independent de sondare a opiniei publice Levada Center din Rusia.

Levada Center efectueaza anual, inca din 2000, cate un sondaj in care ia pulsul cetatenilor fata de seful statului, iar in acest an Vladimir Putin pare a-si fi pierdut o parte din aura magica ce-i adusese un nivel de simpatie de 80% in randul rusilor, anunta revista Newsweek.

Imagine sifonata

1.600 de persoane din mai multe regiuni ale Rusiei au raspuns la intrebarile sondajului Levada Center, rezultatul aratand ca Vladimir Putin se afla pe un trend descrescator, cu doi ani inainte de derularea alegerilor prezidentiale.

Intrebati daca au incredere in Putin, 73% dintre respondenti au marturisit ca au incredere totala in seful de stat, dar, chiar si asa, cifra este in scadere cu 10 procente fata de rezultatul obtinut in martie 2015.

Doar 30% dintre persoanele care au raspuns la sondaj il considera pe liderul de la Kremlin drept un om simpatic, cu 7% mai putini decat anul trecut, in vreme ce 8 procente dintre rusi il considera o persoana admirabila, cu 2% mai putin decat rezultatul ultimului sondaj.

Nici macar ambitiile lui Vladimir Putin nu mai sunt vazute cu ochi atat de buni de catre conationalii sai, cea mai mare scadere inregistrandu-se in randul celor care il vad pe presedinte drept "un om cu vointa de fier, decis si plin de energie" - 31 de procente fata de 41 in sondajul anterior.

11% dintre rusi cred ca Putin s-a indepartat de popor, nefiind constient de problemele cetatenilor de rand. Este aproape un record, pentru ca, de la preluarea puterii, in urma cu mai bine de un deceniu si jumatate, doar 3% dintre rusi au crezut ca problemele populatiei sunt straine de liderul de stat.

Fara alternativa

In ciuda scaderii popularitatii presedintelui, Putin pare sa fie singura optiune pe care rusii o vad pentru preluarea puterii in 2018.

In ciuda intretinerii crizei din estul Ucrainei, a sanctiunilor internationale dictate cu aceasta ocazie si a interventiei militare in Siria, 22% dintre rusi sustin politica externa actuala a Moscovei, cel mai inalt nivel de la reintoarcerea lui Putin in fruntea statului, in 2012.

65% dintre respondenti au afirmat ca si-ar dori ca "tarul de la Kremlin" sa candideze si sa castige alegerile din 2018, in crestere cu 8 procente fata de rezultatul de anul trecut.

In plus, dezvaluirile privind coruptia din sfera puterii facute de postul britanic BBC i-au lasat indiferenti pe conationalii lui Putin, 3% urmarind acest program, in vreme ce alte 29 de procente au afirmat ca stiau de emisiune, dar au preferat sa o ignore.

54% dintre respondenti au declarat ca astfel de anchete jurnalistice li se par o propaganda straina indreptata direct impotriva tarii lor sau care il tinteste direct pe seful statului.

#popularitate putin, #alegeri prezidentiale Rusia, #criza Rusia, #vladimir putin , #Presedintele Rusiei