Putin, pe picior de razboi? Rusia isi mareste arsenalul nuclear cu 40 de rachete

Marti, 16 Iunie 2015, ora 17:14
2709 citiri
Putin, pe picior de razboi? Rusia isi mareste arsenalul nuclear cu 40 de rachete
Foto: Kremlin

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca Rusia se pregateste, anul acesta, sa isi completeze arsenalul nuclear cu 40 de rachete intercontinentale.

Declaratia a fost facuta in cadrul unei expozitii de tehnica militara, liderul de la Kremlin mentionand ca noile rachete vor fi construite in baza celei mai noi tehnologii.

Anuntul facut de Vladimir Putin vine imediat dupa ce oficialii din Statele Unite au declarat ca intentioneaza sa sporeasca numarul de trupe in tarile NATO din Estul Europei, printre care si Romania, relateaza postul britanic BBC.

Situatie tensionata

Criza din Ucraina accentueaza tensiunile existente intre puterile occidentale si Moscova, tarile NATO acuzand Kremlinul ca a orchestrat declansarea conflictului armat din regiuunile separatiste Lugansk si Donetk.

Oficialii rusi au avertizat ca Moscova va reactiona in cazul in care Washingtonul va decide sa trimita trupe si armament suplimentar in statele membre NATO din estul Europei.

Vizate sunt, in special, tarile baltice, alta data foste anexe ale Uniunii Sovietice.

"Avem sentimentul ca suntem impinsi intr-o cursa a inarmarii de catre colegii nostri din tarile NATO", a declara ministrul adjunct al Apararii de la Moscova, Anatoly Antonov.

Pe fondul acestor tensiuni, Putin pare sa accentueze revenirea la tacticile caracteristice perioadei Razboiului Rece, cand la moda era amenintarea nucleara exercitata de fiecare tabara plasata de o parte sau de alta a Cortinei de Fier.

Masura evidentiaza insa si o slabiciune a dotarilor militare conventionale de care dispune in acest moment Rusia. Moscova este in plin proces de reinoire a tehnicii militare invechite din dotarea armatei.

Pana acum eforturile rusilor s-au concentrat in crearea unor noi avioane de bombardament, a unor noi submarine, dar si a modernizarii arsenalului nuclear din dotare.

In ultimul deceniu, o cantitate importanta din tehnica militara invechita, datand din perioada URSS-ului, a fost retrasa, arsenalul aflat la dispozitia armatei ruse fiind diminuat.

Tinta: scutul anti-racheta

Cu toate acestea, investitiile facute in ultimii doi ani in tehnica de lupta moderna arata ca declinul capacitatii militare a Rusiei se apropie de sfarsit, ridicand semne de intrebare pentru celelalte puteri nucleare din lume.

Aceasta si ca urmare a faptului ca liderii rusi folosesc din ce in ce mai des o retorica bazata pe amenintari nucleare, in locul uneia referitoare la forta conventionala.

Amenintarea cu amplasarea unor sisteme de rachete nucleare in peninsula Crimeea, anexata anul trecut de la Ucraina, a fost insotit de alte replici voalate vizand un atac nuclear directionat impotriva tarilor NATO din vecinatate, suspectate ca ar adaposti rachete balistice americane.

Romania este una dintre tintele atacurilor declarative ale rusilor, prezenta scutului anti-racheta NATO amplasat la Deveselu fiind considerat de expertii in aparare de la Moscova drept o amenintare la securitatea Rusiei.

#amenintare nucleara Rusia, #arsenal nuclear Rusia, #vladimir putin, #tehnica militara Rusia, #conflict NATO Rusia , #Presedintele Rusiei