Putin reinvie zicala "Noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc!"

Marti, 18 August 2015, ora 17:36
2675 citiri
Putin reinvie zicala "Noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc!"
Foto: Wikimedia

In Uniunea Sovietica, clasa muncitoare avea o zicala demna de un banc al Radio Erevan: "Noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc!". Este exact si noua politica pusa in practica de Vladimir Putin pentru a ascunde efectele recesiunii care a ingenuncheat Rusia.

Aproape un milion de locuri noi de munca au fost create in Rusia, dar salariile continua sa scada la un nivel nemaintalnit de cand Putin a preluat conducerea tarii, in urma cu 15 ani, dezvaluie agentia Bloomberg.

Statistici de fatada

Datele statistice asteptate din Moscova in cursul acestei saptamani ar putea arata un nivel al somajului mentinut la jumatate din media inregistrata pe piata europeana.

Este doar un semn al unei intelegeri tacite intre Kremlin si populatie, in care se ascund urmele productivitatii reduse si a unei economii inflexibile.

In timp ce Rusia se zbate in ghearele unei crize economice accentuate de reducerea consumului intern ca urmare prabusirii rublei si de sactiunile dictate pentru amestecul in criza ucraineana, somajul tinde sa fie mai mic decat cel asteptat.

In locul unor interventii care sa incurajeze consumul, Rusia da semne ca se indreapta spre o economie care sa asigure stabilitatea sociala, cu riscul de a amana problema imbatranirii populatiei si multumindu-se sa amane deznodamantul pana la urmatoarea criza.

"Daca este sa aleaga intre reforme radicale si stabilitate, guvernul de la Moscova va alege stabilitatea.

Este o alegere in stil sovietic, de a pastra actualul sistem, cu toate problemele lui, sub scuza ca asigura stabilitatea sociala", explica Vladimir Tikhomirov, economist sef al Grupului Financiar BCS din Moscova.

In perioada comunista, somajul a fost scos in afara legii. In epoca Putin, Rusia mentine cele mai stricte legi de pe piata muncii din Europa, dupa cum mentioneaza un raport al Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica.

Productivitate scazuta

Stresul la care este supusa piata muncii din Rusia face prea putin pentru a compensa scaderea puterii de cumparare a populatiei.

In schimb trezeste la viata pericole care deja au impins Rusia intr-un top negativ al Europei, precum slaba productivitate a muncii.

Deja rusii se multumesc cu taieri sucessive din salarii, cu un orar de jumatate de norma sau cu concedii neplatite.

In timpul crizei din 2008-2009, rata somajului in tara s-a ridicat la 9,4%. Acum un an, somajul din Rusia se situa la 4,8 procente, intre timp a crescut cu 0,7%, dar efectul tinde sa fie mult mai dramatic decat acum 7 ani.

Prabusire totala

Veniturile reale ale rusilor au scazut cu 6% in iulie fata de aceeasi luna a anului precedent. In raport cu inflatia, salariile au pierdut si ele 7,5% din valoare.

Nu este de mirare, deci, ca rusii nu mai manifesta niciun fel de apetit pentru consum, datele din comert indicand o scadere cu 9,8 procente in vanzari.

"Se observa o problema legata de subocuparea locurilor de munca. Acolo unde oamenii sunt trecuti pe jumatate norma, platiti cu jumatate de salariu sau trimisi in somaj tehnic pentru a conserva un minim profit al companiilor.

Acest fenomen va avea un impact si mai mare asupra consumului intern in Rusia", crede Charles Movit, economist in cadrul IHS Global Insights.

Pe masura ce se afunda in recesiune, economia din Rusia continua sa adauge noi locuri de munca, ca urmare a pactului incheiat intre reprezentantii mediului economic si puterea de la Kremlin.

"Nu poti face concedieri din cauza presiunilor guvernului", confirma si Rostislav Kapeliushnikov, directorul adjunct al Centrului de Studiu al Pietei de Munca din cadrul Inaltei Scoli de Studii Economice din Moscova.

Da bine la popor

Oricat de mult s-ar duce economia de rapa, detaliul acesta pare sa nu conteze pentru Vladimir Putin, atata timp cat cifrele de dinaintea campaniei electorale de anul viitor sunt satisfacatoare.

Conform unui sondaj efectuat de institutul public VTsIOM, 81% din rusi declara situatia din tara ca fiind excelenta, buna sau multumitoare, in timp ce sustinerea manifestata pentru "tarul" Putin este la aproape 90%.

Pe masura ce Moscova protejeaza din ce in ce mai mult piata muncii din Rusia, presiunile economice vor continua si ele sa creasca.

Criza demografica si slaba productivitate sunt printre problemele structurale care pun capac sanselor de crestere economica a tarii, arata un raport emis de economistii Alfa Bank.

"La sfarsitul acestui an sau la inceputul lui 2016 s-ar putea sa ne confruntam cu o lipsa a fortei de munca.

Daca nu vrem ca acest lucru sa se intample trebuie sa recurgem la o politica activa de trimitere in somaj, inclusiv prin reducerea numarului de angajati din sectorul de stat", explica ministrul adjunct de Finante, Maxim Oreshkin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#somaj Rusia, #criza economica rusia, #vladimir putin, #putere cumparare Rusia , #Presedintele Rusiei