Putin si Erdogan negociaza propriile jocuri europene. Soarta Turkish Stream se decide la Baku

Vineri, 12 Iunie 2015, ora 14:04
2932 citiri
Putin si Erdogan negociaza propriile jocuri europene. Soarta Turkish Stream se decide la Baku
Foto: Kremlin

Vladimir Putin si Recep Erdogan vor profita de participarea la deschiderea Jocurilor Europene de la Baku pentru a discuta si despre lucruri mai importante, cum ar fi gazoductul Turkish Stream.

"Folosind ocazia ca sunt in acelasi loc, Putin si Erdogan au cazut de acord sa se intalneasca intr-un cadru oficial in dimineata zilei de 13 iunie", a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dimitri Peskov, citat de agentia bulgara de presa Novinite.

Jocuri si jocuri

Cei doi sefi de stat se vor vedea in seara zilei de vineri, 12 iunie, in timpul ceremoniei oficiale pentru deschiderea editiei inaugurale a Jocurilor Europene de la Baku, Azerbaidjan.

Jocurile politico-economice pe care cei doi vor sa le dezbata pe larg vor trebui totusi sa mai astepte inca o zi.

"Rusia si Turcia sunt in continuare parteneri importanti in ceea ce priveste schimburile comerciale, proiectele de investitii si alte colaborari in diverse arii", a declarat Peskov.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului nu s-a referit in mod explicit la proiectul gazoductului Turkish Stream, dar acesta ar putea fi unul dintre punctele centrale ale discutiei dintre cei doi sefi de stat.

Varianta prin care Rusia vrea sa transporte anual, via Turcia, 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pana la granita sudica a Europei ramane un proiect de importanta vitala atat pentru Moscova, cat si pentru Ankara.

In primul rand, turcii se arata interesati de obtinerea a 16 miliarde de metri cubi de gaze naturale la un pret preferential, clauza pe care compania rusa Gazprom a inclus-o in oferta inaintata Ankarei.

Restul de 47 de milioane de metri cubi vor fi directionati catre un terminal amplasat la granita dintre Turcia si Grecia, cantitatea putand sa acopere o mare parte din consumul de gaz rusesc de pe piata europeana.

Negocieri dure

Dar intrevederea intre cei doi lideri nu va fi una senina, in conditiile in care Turcia incearca sa stoarca maximul de avantaje in urma asocierii in proiect.

In urma cu o saptamna, agentia Reuters raporta ca Gazprom vrea sa intinda pe fundul Marii Negre conductele gazoductului pana la sfarsitul acestei luni.

Cu toate acestea, rusii nu au inca un acord final din partea guvernului de la Ankara, iar proiectul Turkish Stream este contestat de oficialii UE, care vor sa reduca dependenta blocului continental de energia importata din Rusia.

In acest moment, Moscova poate vedea naruindu-se planurile sale de dezvoltare a proiectului Turkish Stream in urma presiunii exercitate de Bruxelles, dar si ca urmare a intentiei Ankarei de a obtine un discount cat mai mare la gazele naturale pentru consum intern.

Gazoductul Turkish Stream a fost prezentat pe 1 decembrie 2014 de catre presedintele Putin, ca o varianta a defunctului proiect South Stream initiat de UE si Rusia.

Gazprom intentioneaza ca primele livrari de gaze prin reteaua Turkish Stream sa fie efectuate in cursul anului 2017.

#proiect Turkish Stream, #negocieri gazoduct Rusia Turcia, #jocuri europene Vladimir Putin , #Presedintele Rusiei