Putin, spectator la show-ul preferat: Alianta Nord-Atlantica pare sa se dezbine singura

Vineri, 29 Iulie 2016, ora 12:12
6591 citiri
Putin, spectator la show-ul preferat: Alianta Nord-Atlantica pare sa se dezbine singura
Foto: Wikimedia

Liderul de la Kremlin nu putea spera la o conjunctura mai favorabila care sa ii serveasca interesele in conflictul dintre Rusia si Occident.

O serie de evenimente, create parca dupa un scenariu conceput chiar de Vladimir Putin, lasa sa se intrevada cum tesatura blocului euro-atlantic se destrama cu repeziciune, remarca analistii Bloomberg.

Pe picioare nesigure

NATO pare sa se clatine periculos dupa remarcile candidatului republican la presdintia SUA, Donald Trump, privind sistemul invechit care guverneaza blocul politico-militar, ca si dupa recenta tentativa de lovitura de stat din Turcia, pe care unii oficiali de la Ankara o reclama ca fiind orchestrata de Washington.

"Putin are un noroc dracesc. Acum poate sta relaxat sa urmareasca cum aceste forte ale blocului euro-atlantic se sfasie intre ele", declara Mark Galeotti, membru al Consiliului European pentru Afaceri Externe.

Norocul a fost de partea liderului de la Kremlin si in evolutia crizei refugiatilor din Europa, aceasta atragand de partea sa o multime de lideri ai partidelor nationaliste si destabilizand blocul continental prin varianta Brexit aleasa de britanici.

In acelasi timp, presedintele Rusiei pare sa aiba interese majore si in sustinerea candidaturii lui Donald Trump, FBI-ul anchetand spargerea serverelor Partidului Democrat de catre o grupare de hackeri din Rusia, banuiti a servi intereselor Moscovei.

Reactia Kremlinului a fost de a cataloga suspiciunea autoritatilor americane drept "absurda".

Divide et impera

In relatia cu Turcia, Kremlinul continua acelasi joc al divizarii NATO pe care l-a initiat de cativa ani si in interiorul UE.

Daca Occidentul a reactionat dur in fata metodelor represive ale presedintelui Recep Erdogn de a starpi revolta pornita in sanul armatei, Vladimir Putin a jucat o carte a sustinerii manifestate fata de actuala putere de la Ankara.

"Politica lui Putin este de a provoca o ruptura intre Turcia si NATO si de a culege apoi roadele", crede Alexander Shumilin, reprezentantul Centrului de Studiu al Conflictelor din Orientul Mijlociu, din cadrul Institutului de Studii pentru SUA si Canada din Moscova.

Din punctul sau de vedere, strictetea politicilor NATO implemetate de Turcia nu va mai fi atat de vizibila, in acest moment, pericolul transformarii Marii Negre intr-un lac prin inchiderea stramtorilor Bosfor si Dardanele fiind eliminat.

Este vital pentru Rusia sa aiba un aliat in randul statelor membre NATO care sa ezite in cazul declansarii unui conflict intre cele doua tabere, a admis si un oficial de la Moscova.

Reluarea relatiilor dintre Putin si Erdogan va avea repercusiuni asupra situatiei din Siria si din restul zonelor unde cele doua state isi exercita influenta, crede Konstantin Kosachyov, seful Comisiei parlamentare pentru Relatii Externe.

Cei doi sefi de stat se vor intalni pe 9 august, langa Sankt Petersburg, delegatia care il urmeaza pe Erdogan avand si sarcina de a redeschide discutiile pe marginea proiectului Turkish Stream, gazoductul prin care Rusia tinteste piata de energie din sudul Europei.

Chiar daca nu isi face iluzia ca Erdogan va renunta la statutul de membru NATO, vechi de cateva decenii, Putin spera sa poata profita de pe urma sentimentului anti-american starnit in Turcia in urma tentativei de lovitura de stat.

Un ajutor nesperat pare sa il dea si Donald Trump, a carui declaratie recenta privind recunoasterea anexarii peninsulei Crimeea de la Ucraina nu poate decat sa il bucure pe "tarul" Putin.

Este drept ca se exclude o apropiere rapida intre Rusia si SUA, in cazul victoriei lui Trump in alegerile din noiembrie, dar liderul de la Kremlin are macar satisfactia de a savura incurcatura in care s-a pus Occidentul prin personaje precum Donald Trump si Recep Erdogan.

#vladimir putin, #nato, #tensiuni interne NATO, #conflict Rusia NATO, #relatii Moscova Ankara , #Presedintele Rusiei