Putin strange latul in zona arctica. Bazele militare sovietice revin la viata una dupa alta

Marti, 02 Mai 2017, ora 12:08
13871 citiri
Putin strange latul in zona arctica. Bazele militare sovietice revin la viata una dupa alta
Foto: Defence-Blog

Interesul manifestat de Moscova pentru regiunea arctica si mai ales pentru rezervele naturale pe care aceasta le adaposteste nu mai este un secret, dar modul in care Vladimir Putin tine sa isi consolideze pozitia ii alarmeaza pe vecinii din regiune.

Statele Unite, Canada, Danemarca, Norvegia si Islanda revendica, de asemenea, portiuni importante din tertoriul arctic, dar Rusia pare sa fie cu un pas in fata lor, cel putin din punct de vedere a militarizarii regiunii, dezvaluie CNBC, dupa o incursiune la baza militara Alakurtti, de la granita cu Finlanda.

In urma cu 2 ani, la indicatiile liderului de la Kemlin, armata rusa infiinta o brigada speciala pentru operatiuni in zona arctica, Brigada Arctica Motorizata de Puscasi Marini, intre timp soldatii antrenati sa reziste in conditii extreme devenind o forta de elita de temut.

Strabaterea pustiului arctic la temperatura de minus 40 de grade se face uneori cu tanchetele, alteori cu saniile trase de reni.

Odata cu punerea pe picioare a acestei armate de "oameni de zapada" au demarat si lucrarile de modernizare si redeschidere a bazelor militare construite in epoca URSS.

Pretentiile teritoriale ale Rusiei vizeaza aproape 1,2 milioane kilometri patrati din Ocreanul Arctic si calota polara, incluzand si Polul Nord.

"Scopul crearii acestei unitati militare a fost protejarea intereselor Rusiei in regiunea arctica", recunoaste deschis colonelul Ilia Pavlovsky, comandantul Brigazii 80.

In acelasi timp, tensiunile inregistrate in ultimii 3 ani intre Rusia si SUA tind sa dea un nou sens termenului de "Noul Razboi Rece", in contextul in care evaluarile Agentiei Nationale de Geologica din SUA indica faptul ca regiunea arctica ar putea adaposti 13% din rezervele nedescoperite de pe planeta si 30% din cele de gaze naturale.

Nu e de ignorat nici faptul ca unele dntre bazele militare redeschise de rusi se gasesc la doar cateva sute de kilometri de limita teritoriala a SUA, aproape de Alaska.

De altfel, incidentele aviatice in care aeronave militare rusesti sunt surprinse survoland coasta americana au ajuns sa fie la ordinea zilei.

Pentru moment, liderii de la Washington se multumesc sa observe minutios toate miscarile facute de Rusia in regiunea arctica, inclusiv marirea flotei de spargatoare de gheata cu propulsie nucleara, dar masurile efective intarzie sa apara.

Ce-i drept, o parte din pretentiile teritoriale ale Rusiei sunt contestate la ONU de catre celelalte state care revendica anumite portiuni din Oceanul Arctic, dar o eventuala solutionare nefavorabila Moscovei nu va face decat sa duca la noi cote tensiunile dintre Rusia si Occident.

#baze militare Rusia, #pretentii teritoriale Rusia, #tensiuni Moscova Washington, #rezerve petrol arctic , #Presedintele Rusiei