Relatiile Rusiei cu India avanseaza. De ce ar trebui sa se teama Europa

Luni, 15 Decembrie 2014, ora 12:21
3447 citiri
Relatiile Rusiei cu India avanseaza. De ce ar trebui sa se teama Europa

Saptamana trecuta, premierul indian Narendra Modi si presedintele rus Vladimir Putin au perfectat un nou acord de cooperare economica intre cele doua state, cu o durata de cel putin un deceniu.

Intelegerea incheiata intre cei doi oficiali ar trebui sa fie un adevarat semnal de alarma pentru Occident, sanctiunile economice impuse de UE Moscovei devenind din ce in ce mai ineficiente pe masura ce Rusia isi deschide noi porti in Asia, anunta ECFR, publicatia Consiliului Europei pentru Afaceri Externe.

Conform acordului ruso-indian perfectat saptamana trecuta, India va achizitiona serviciile Rosatom pentru construirea a 12 centrale nucleare si de consultanta pentru producerea a 400 de elicoptere militare Ka-226.

Totodata, gigantul petrolier rus, Rosneft, a convenit cu partea indiana stabilirea unui pret fix de livrare a petrolului pe urmatorii 10 ani.

Rusia isi redescopera valentele orientale

De la debutul crizei ruso-ucrainiene, marcata de rapida anexare a Crimeei, Moscova si-a revizuit atitudinea fata de partenerii asiatici pe masura ce sanctiunile economice ale Occidentului au inceput sa apese din ce in ce mai mult asupra economiei.

In prima faza, China a fost vazuta ca principalul partener economic al Rusiei, pe masura ce schimburile comerciale dintre cele doua parti, incluzand in special livrarile de gaze naturale, s-au intensificat.

Insa, rolul Chinei in cresterea exporturilor rusesti pare mult mai slab fata de cel al unui partener pe care Vladimir Putin a stiut sa il redescopere cu succes in ultimii 14 ani: India.

Avand in spate istoria unei aliante care dureaza inca de la inceputul anilor 70 si o buna cooperare in cadrul Consiliului de Securitate al ONU, cele doua state si-au reafirmat constant interesul de a continua programele comune in domenii precum aparare, industrie si cercetare, punand chiar o eticheta de "slavofilie" asupra clasei politice de la New Delhi.

Nisa libera pe piata de armament

Rusia profita in acest moment si de avantajul de a putea vinde tehnica militara avansata, India numarandu-se printre clientii stabili ai Moscovei, la acest capitol.

In ciuda neincrederii aratate de unii oficiali europeni, exportul de armament rusesc poate ajuta Moscova sa contracareze efectul sanctiunilor economice dictate de Vest si caderea pretului petrolului.

India importa o parte din echipamentul militar din statele UE si din SUA, dar tehnica de lupta incredintata fortelor armate indiene cu greu poate fi descrisa ca fiind de ultima ora.

Neincrederea aratata de tarile membre NATO guvernului de la New Delhi este din plin speculata in acest moment de catre rusi. In acest moment, India achizitioneaza bobardiere si submarine atomice de provenienta ruseasca neavand acces la tehnologie similara produsa in Vest.

"Daca Statele Unite ne-ar vinde aceste arme, le-am cumpara bucurosi", recunoaste un diplomat indian.

Europa, fara raspuns la strategia asiatica a Moscovei

Rusia va contrabalansa declinul relatiilor externe cu Europa printr-o intensificare a schimburilor comerciale cu partenerii asiatici. Chiar daca merge pe o plaja ingusta de optiuni, Japonia si Coreea de Sud avand statutul de parteneri strategici in regiune ai Washingtonului, Moscova are inca destule cai de a transforma sanctiunile impuse de UE in simple sageti trase in gol.

Aceasta pentru ca, desi un val de ingrijorare s-a facut auzit in intreaga Europa odata cu intensificarea relatiilor dintre Moscova si Beijing, Bruxellesul nu are inca o strategie clar definita in Asia.

Derularea unor contracte de vanzare de tehnica militara avansata cu India ar putea duce in schimb la slabirea influentei pe care Rusia incepe sa o manifeste in continentul asiatic.

#relatii economice Rusia India, #influenta ruseasca in Asia, #Europa afectata reatii Rusia India , #Presedintele Rusiei