Rusia nu tinteste doar Statul Islamic: Cine sunt "teroristii" pe care ii cauta in Siria?

Joi, 01 Octombrie 2015, ora 11:11
8965 citiri
Rusia nu tinteste doar Statul Islamic: Cine sunt "teroristii" pe care ii cauta in Siria?
Foto: Wikimedia

Raidurile aeriene ale Rusiei in Siria forteaza liderii occidentali sa reconsidere noua aventura militara a lui Vladimir Putin, in conditiile in care infrangerea gruparii Statul Islamic s-ar putea sa nu fie unicul scop al presedintelui rus.

O parte din analistii geopolitici cred ca interventia Moscovei este menita mai mult sa asigure un nivel sporit de protectie pentru aliatul lui Putin, Bashar al-Assad, pe care Occidentul l-ar dori debarcat cat mai repede din fruntea Siriei relateaza Bloomberg.

Raiduri la intamplare

Cele 20 de incursiuni aeriene efectuate de avioanele de vanatoare rusesti au dus la distrugerea a opt tinte ISIS, sustine Moscova.

In schimb, Washingtonul crede ca bombardamentele au fost directionate catre zone in care nu s-a raportat existenta gruparii jihadiste, cel mai probabil acestea fiind indreptate impotriva altor opozanti ai regimului de la Damasc.

Exista o ingrijorare destul de mare si in privinta unor incidente care pot aparea intre pilotii rusi si americani, ambele forte aeriene operand misiuni diferite in acelasi spatiu aerian.

"Daca este doar un preludiu la un proces diplomatic care ar putea face Rusia mai cooperanta in a asigura o tranzitie de la actualul regim din Siria la altul, atunci aceste evenimente ar putea avea un impact pozitiv, crede Philip Gordon, fost coordonator al Casei Albe pe politici din zona Orientului Mijlociu.

Riscurile sunt insa majore. "Ori de cate ori introduci forte militare intr-o zona de razboi te confrunti cu situatii periculoase", explica Gordon.

Raidurile rusesti in Siria au demarat la doar 48 de ore dupa ce Vladimir Putin si Barrack Obama au esuat in a gasi o cale comuna de rezolvare a crizei militare din Siria.

La inceputul saptamanii, ministrii de Externe din cele doua tari, Serghei Lavrov si John Kerry, se angajau sa mentina legatura intre comandamentele militare care coordoneaza incursiunile aeriene in Siria pentru a evita orice incident nedorit.

Dupa atacurile declansate de aviatia rusa, Kerry a fost nevoit sa se intrebe daca acestea au vizat chiar tinte ale gruparii ISIS, iar secretarul Apararii, Ash Carter i-a impartasit indoielile.

Misiuni ascunse

Rusii sustin insa cu au distrus 8 tinte importante ale Statului Islamic, printre care un post de comanda, depozite de combustibil si armament si diverse echipamente militare.

Cu toate acestea, in discursul lui, Putin nu face nicio diferenta intre luptatorii jihadisti ai Statului Islamic si fortele militare ale opozitiei siriene atunci cand vorbeste despre "teroristii din Siria".

Rusii nu sunt singurii care, sub pretextul luptei impotriva terorismului reprezentat de ISIS, s-au angajat intr-o serie de misiuni militare dubioase pe teritoriul sirian.

Turcia recurge la acelasi siretlic pentru a se rafui cu minoritatea kurda din Siria si Irak, dupa ce gruparea PKK a organizat o serie de atacuri pe teritoriul Turciei soldate cu moartea a 100 de soldati si ofiteri de politie.

Liderul opozitiei pro-occidentale din Siria, Khaled Khoja, sustine ca atacurile aeriene ale rusilor au provocat moartea a 36 de civili, printre care si 5 copii. "Rusii incearca sa sustina un regim care abia se mai tine pe picioare", a afirmat Khoja.

Ministrul de Externe Lavrov a negat aceste acuzatii. "Ne asumam responsabilitatea pentru alegerea tintelor.

Avem grija ca aceste atacuri sa fie executate cu precizie chirurgicala, iar tintele sunt reprezentate de pozitii militare, echipamente de lupta si obiective ale gruparii teroriste", a afirmat Lavrov.

Atacurile aeriene ale Rusiei au fost primite insa cu satisfactie de catre Irak, Bagdadul confruntandu-se cu o invazie a fortelor Statului Islamic pe teritoriul tarii.

Oficialii irakieni au convenit sa faca schimb de informatii cu Rusia si Iranul pentru a combate expansiunea miscarii teroriste.

"Orice slabire a pozitiei ISIS in Sirie reprezinta o slabire a pozitiei gruparii din Irak", a apreciat ministrul de Externe irakian Ibrahim Al-Jaafari.

Un razboi cu final incert

Putin nu risca doar o noua tensiune in relatia si asa incoprdata dintre Rusia si Occident.

Interventia militara in Siria ameninta sa tensioneze relatiile Moscovei cu tarile musulmane sunite si sa atraga Rusia intr-un conflict fara sfarsit.

Intr-o intalnire cu oficialii rusi, Putin a mentionat ca acesta este un risc care trebuie asumat de catre Rusia.

"Sigurul mod de a lupta impotriva terorismului international este sa actionezi preventiv. Trebuie sa distrugi miscarile teoriste direct pe teritoriile pe care acestea le ocupa si nu astepti ca sa vina sa te atace acasa", a declarat presedintele rus.

Oficialii americani se arata ingrijorati de pericolul ciocnirii unor aeronave rusesti de avioanele americane, lucru care ar arunca in aer intreaga regiune.

Conform oficialilor de la Washington, in momentul in care rusii au anuntat demararea interventiei militare au cerut Statelor Unite sa isi retraga avioanele din spatiul aerian al Siriei.

"Lucrul acesta nu se va intampla. Coalitia va continua sa execute misiunile de zbor in Irak si Siria asa cum o face si acum", a afirmat secretarul Apararii Ash Carter.

Disputa asupra modului in care trebuie transata problema siriana reliefeza si mai mult suspiciunile care persista in relatia dintre Casa Alba si Kremlin.

"In Washington, multi oficiali se tem ca interventia lui Putin va face ca situatia din Siria sa evolueze din rau in mai rau", spune Stephen Sestanovic, fost ambasador rus in Statele Unite.

#interventie militara Rusia, #raiduri aeriene Siria, #tensiuni Rusia SUA, #vladimir putin, #razboi Siria , #Presedintele Rusiei