Rusia si China dau mana oficial. E doar inceputul

Luni, 06 Iulie 2015, ora 14:26
5625 citiri
Rusia si China dau mana oficial. E doar inceputul
Foto: Kremlin

Summit-ul tarilor membre BRICS, Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, gazduit de orasul rusesc Ufa, intre 8-10 iulie, le da prilejul sefilor de stat din Rusia si China sa puna la cale detaliile unei cooperari economice mai intense intre cele doua tari.

Vladimir Putin si Xi Jinping si-au programat o intalnire in care predomina temele economice, dar care nu va evita si discutiile referitoare la provocarile globale si regionale ridicate de criza economica si cele de securitate, arata agentia Sputnik News.

O noua forma de cooperare

"Xi Jinping si Vladimir Putin vor discuta, cu siguranta, dezvoltarea relatiilor bilaterale dintre China si Rusia, dar vor schimba opinii si despre diverse alte teme de interes global sau regional", a declarat ministrul adjunct de Externe al Chinei, Chen Gopin.

Relatiile dintre China si Rusia sunt descrise de diplomatul chinez drept "o noua forma de cooperare intre puterile globale" si, in niciun caz, o alianta indreptata impotriva unui tert stat.

Din punctul de vedere al lui Chen, China si Rusia au un rol important in asigurarea unui climat de stabilitate, prin deciziile luate in cadrul Consiliului de Securitate ONU.

In iunie, Putin afirma ca se asteapta ca nivel schimburilor bilaterale dintre cele doua tari sa ajunga la 200 miliarde de dolari in viitorul apropiat.

In paralel cu summit-ul BRICS, Ufa este si gazda reuniunii Organizatiei de Cooperare Shanghai, o alianta politica, economica si militara formata din China, Kazahstan, Kirghyzstan, Rusia, Tadjkistan si Uzbekistan.

Plan cincinal

In urmatorii 5 ani, rusii asteapta o integrare economica mai profunda a celor 5 state membre BRICS, dupa cum a declarat ministrul adjunct pentru Dezvoltare Economica Alexei Likhachev pentru agentia TASS.

"In acest ritm al cristalizarii relatiilor dintre state membre BRICS, vad ca inevitabil incheierea unui acord economic in urmatorii 5 ani.

Tarile nu sunt inca pregatite din punct de vedere psihologic, dar deja il discutam in termeni de posibila intelegere", a mai spus oficialul rus.

Likhachev sustine ca acordul de cooperare economica intre tarile BRICS va fi implementat in trei faze: prima vizand incurajarea schimburilor comerciale, a doua cea a desfiintarii controalelor vamale si crearea unor cordoare de libera circulatie a marfurilor si cea de a treia care ar viza stabilirea unor reguli preferentiale pentru furnizorii de materii prime.

AIIB, liant ruso-chinez

Pentru inceput, o cooperare intensa intre tarile membre BRICS se observa doar intre Rusia si China.

Ministrii de Finante si seficii celor doua banci centrale de la Moscova si Beijing se pregatesc de semnarea unui memorandum de cooperare financiara in vederea folosirii celor doua valute in tranzactiile comune, anunta agentia TASS.

"Memorandumul vizeaza probleme legate de stabilirea metodelor de plata in ruble si yuani in cadrul tranzactiilor bilaterale, stimuland accesul pe pietele interne si asa mai eparte", a explicat ministrul de Finante rus, Anton Siluanov.

Siluanov a precizat si ca Banca de Investitii in Infrastructura a Asiei (AIIB) este un instrument care va fi folosit in finantarea investitiilor comune derulate de cele doua state.

AIIB va deveni operationala de la sfarsitul acestui an, banca urmand sa opereze in dolari americani. Fondul de investitii constituit in primul an de la infiintare ar urma sa se ridice la 100 de miliarde de dolari, cu China in postura de contributor principal, cu 30% din suma.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#relatii economice Rusia China, #investitii Rusia China, #vladimir putin, #finantare investitii Rusia , #Presedintele Rusiei