Rusii schimba foaia in Siria: Assad nu e indispensabil

Miercuri, 04 Noiembrie 2015, ora 11:42
5729 citiri
Rusii schimba foaia in Siria: Assad nu e indispensabil
Foto: Kremlin

Oficialii rusi par sa nu mai fie atat de convinsi de importanta pastrarii lui Bashar al-Assad in fruntea Siriei, dar sustin in continuare ca schimbarea regimului politic trebuie sa fie rezultatul vointei exprimate de poporul sirian.

Purtatorul de cuvant din ministerul de Externe al Rusiei, Maria Zakharov, a recunoscut intr-un interviu la Radio Ekho Moskvy ca pastrarea lui Assad ca lider politic al Siriei nu este un punct crucial.

"Niciodata nu am afirmat acest lucru", a spus Zakharov, conform agentiei Arab News.

Teren pentru negocieri

"Ceea ce am spus este ca o schimbare de regim in Siria ar putea deveni o catastrofa locala sau chiar regionala. Doar sirienii pot decide soarta presedintelui", a precizat Maria Zakharov.

Tema Assad a predominat in toate discutiile purtate intre Moscova si coalitia occidentala care sustine debarcarea dictatorului din Siria, rusii, considerati principalii sustinatori ai regimului Assad, neacceptand sa ia in calcul indepartarea acestuia de la putere.

Schimbarea opticii survenita la Moscova poate fi pusa si in legatura cu anuntul facut de ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Mikhail Bogdanov, conform caruia capitala Rusiei ar urma sa gazduiasca o runda de discutii intre oficialii de la Damasc si liderii opozitiei.

Bogdanov a spus ca reprezentantii Damascului sunt decisi sa vina, dar inca nu este clar ce grupari ale Opozitiei vor participa la discutii. Ministrul adjunct de Externe al Rusiei nu a mentionat data la care ar urma sa se desfasoare discutiile.

Mai multe detalii vor fi aranjate in cursul intalnirii din 4 noiembrie dintre ministrul rus de Externe Serghei Lavrov si atasatul ONU din Siria, Staffan de Mistura.

De la sfarsitul lunii septembrie, Rusia a demarat o ampla actiune de raiduri aeriene in Siria atacand baze ale gruparii jihadiste Statul Islamic, dar si alte forte rebele ale opozitiei.

Luna trecuta, presedintele Assad s-a deplasat intr-o vizita surpriza la Moscova, un semnal pe care analistii l-au interpretat ca reprezentand o dorinta a Rusiei de a nu deveni captiva in razboiul civil din Siria si de a realiza un acord de pace intre fortele combatante.

#discutii pace Siria, #vladimir putin, #Bashar al Assad, #razboi civil Siria , #Presedintele Rusiei