Se impaca rusii cu turcii? Erdogan asteapta un telefon de la Putin

Marti, 28 Iunie 2016, ora 17:56
4604 citiri
Se impaca rusii cu turcii? Erdogan asteapta un telefon de la Putin
Foto: Kremlin

Relatiile dintre Rusia si Turcia ar putea reveni la un nivel apropiat de cel inregistrat in urma cu un an, cand Moscova si Ankara intretineau schimburi comerciale in valoare de 30 de miliarde de dolari.

Surse din interiorul administratiei prezidentiale din Turcia sustin ca presedintele Recep Erdogan asteapta un telefon de la Vladimir Putin, la doar doua zile dupa ce seful statului turc a trimis la Kremlin o scrisoare in care si-a cerut scuze pentru doborarea, acum sapte luni, a unei aeronave militare rusesti, anunta Anadolu Agency.

Sursele din preajma presedintelui Erdogan sustin ca liderul de la Kremlin si-a anuntat intentia de a vorbi la telefon cu presedintele Turciei miercuri.

Gestul lui Putin ar reprezenta prima convorbire directa intre cei doi sefi de stat dupa incidentul militar din 24 noiembrie, cand aviatia Turciei a doborat un avion militar rusesc la granita cu Siria.

In cadrul unei emisiuni televizate, premierul turc Binali Yildirim a mentionat ca cei doi sefi de stat vor discuta in curand, ca urmare a gestului facut de Erdogan de a trimite luni, 27 iunie, o scrisoare omologului sau rus, in care isi cere scuze pentru evenimentul care a dus la inghetarea relatiilor dintre cele doua tari.

Tensiunile aparute la sfarsitul anului trecut intre Moscova si Ankara s-au soldat cu un embargou pentru produsele agroalimentare din Turcia, introducerea vizelor de calatorie intre cetatenii cele doua tari, o blocada pentru firmele turcesti in contractarea lucrarilor de constructii si interdictii pentru firmele de turism din Rusia de a mai rezerva pachete de vacanta in Turcia.

Sectorul turistic a fost cel mai greu lovit de absenta rusilor, hotelierii din Antalya raportand in iunie 2016 ca numarul acestora a scazut cu 98% fata de anul precedent. Pierderile industriei turistice din Turcia au fost estimate la inceputul anului la 12 miliarde de dolari.

Moscova pare sa-si indulceasca tonul in ceea ce priveste relatia cu Turcia, vicepremierul Dimitry Kozak admitand ca "totul este posibil" in ceea ce priveste redeschiderea portilor catre Turcia pentru turistii rusi si retragerea interdictiilor de contractare a diverselor lucrari publice pentru companiile turcesti, dupa cum anunta agentia Tass.

#Recep Erdogan, #vladimir putin, #tensiuni moscova Ankara, #schimburi comerciale Rusia Turcia , #Presedintele Rusiei