Tsipras i-a dezamagit si pe rusi. Putin nu i-a oferit nimic concret

Joi, 09 Aprilie 2015, ora 09:35
4876 citiri
Tsipras i-a dezamagit si pe rusi. Putin nu i-a oferit nimic concret
Foto: Energia

Vizita lui Alexis Tsipras la Moscova pare sa fi fost o tatonare a pozitiilor pe care se plaseaza atat premierul grec, cat si Vladimir Putin.

In ciuda temerilor care au animat Europa, cu privire la negocierea rapida a unui tratat de cooperare intre Atena si Moscova, care sa contravina politicii oficiale a UE in privinta Rusiei, niciun detaliu din intalnirea celor doi lideri nu a tradat acest lucru.

Sigur, Tsipras a sustinut in continuare ca este impotriva sanctiunilor impuse Rusiei, dar nu a plusat in jocul deschis de Putin pe tema gazoductului Turkish Stream.

La plecare, Tsipras avea in tolba o multime de promisiuni privind derularea unor investitii ruse in Grecia, dar nimic concret obtinut din discutia cu Putin, arata cotidianul Ekathimerini.

Asteptari inselate

Vizita lui Alexis Tsipras era asteptata de rusi ca un eveniment deosebit.

Presa il prezentase la inceputul saptamanii ca pe un rege spartan decis sa se opuna creditorilor cotropitori din zona euro.

Ministrul Agriculturii din Rusia, Nikolai Fyodorov, anunta ca exista posibilitatea ca Rusia sa ridice interdictia de importuri pentru produsele alimentare din Grecia, Cipru si Ungaria, ca urmare a mentinerii unor relatii stabile cu aceste tari europene.

La masa negocierilor, totul s-a sfarsit in discutii sterile purtate intre presedintele Putin si premierul elen.

Turkish Stream, numai cu acordul CE

Discutiile s-au axat pe cooperarea economica intre cele doua tari, Putin manifestandu-si interesul fata de eventuala privatizare a Administratiei Portuare din Tesalonic.

"Am discutat o eventuala cooperare in diverse sectoare economice, inclusiv posibilitatea de a dezvolta in comun proiecte energetice majore", a declarat Putin la finalul intalnirii.

Presedintele rus a mentionat, de altfel, si varianta acordarii unui imprumut pentru asocierea Greciei in proiectul Turkish Stream, gazoductul prin care Rusia spera sa-si mentina influenta energetica pe piata din UE.

Oferta a fost tratata cu prudenta de oficialul de la Atena, Tsipras mentionand ca va analiza posibilitatea de a extinde reteaua de transport a gazelor rusesti, de la granita cu Turcia catre alte tari din UE, numai dupa ce va obtine acordul Comisiei Europene pentru acest proiect.

Oferta retrasa

Ezitarile lui Alexis Tsipras i-au facut pe rusi sa retraga brusc oferta ridicarii embargoului impus pentru produsele grecesti.

"Nu putem face exceptii doar pentru o tara din UE", a afirmat Putin.

Dupa ce Rusia a implementat masurile restrictive in privinta importurilor de alimente din Uniunea Europeana, exporturile grecesti au inregistrat o scadere cu 40%.

In februarie si martie, oficialii de la Atena au incercat in repetate randuri se deblocheze accesul fructelor si legumelor din Grecia pe piata ruseasca.

Jocul de-a soarecele si pisica a continuat, Tsipras completand discursul sau critic la adresa sanctiunilor economice impuse Rusiei cu solicitarea ca Moscova si Kievul sa respecte termenii acordului Minsk II.

La randul sau, Putin s-a simtit obligat sa precizeze ca invitatia facuta prim-ministrului elen nu reprezinta o strategie de a diviza Uniunea Europeana.

"Nu fortam pe nimeni sa faca ceva anume. Vrem sa cooperam cu Uniunea Europeana in integralitatea ei", a declarat liderul rus.

"Nu suntem cersetori"

Ambele parti au negat ca problema unui imprumut financiar de urgenta pentru Grecia ar fi fost pusa in discutie, desi oficiali rusi din guvernul de la Moscova si diplomatie dadeau ca sigura o negociere pe aceasta tema.

"Grecia nu este un cersetor, ca sa umble dintr-o tara in alta pentru a solicita ca cineva sa-i rezolve problemele economice.

Criza actuala nu este o criza care sa preocupe doar Grecia, ci una care pune probleme intregii Europe", a punctat Alexis Tsipras.

#vizita Moscova Alexis Tsipras, #discutii Putin Tsipras, #negocieri Rusia Grecia gazoduct , #Presedintele Rusiei