Ultimatumul lui Putin. Ce se intampla daca NATO mai doboara vreun avion rusesc

Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 11:54
19599 citiri
Ultimatumul lui Putin. Ce se intampla daca NATO mai doboara vreun avion rusesc
Foto: Wikimedia

Dupa intalnirea cu presedintele francez Francois Hollande, liderul de la Kremlin a acceptat sa stranga legaturile cu tarile occidentale in vederea constituirii unei aliante impotriva teroristilor ISIS, dar a transmis si o avertizare catre statele NATO.

"Suntem gata sa cooperam cu coalitia condusa de Statele Unite. Pornim de pe pozitia in care incidente precum doborarea avioanelor noastre militare nu se vor repeta, altfel nu avem nevoie de nicio cooperare cu nimeni, cu nicio coalitie, cu niciun stat", a declarat Vladimir Putin, citat de ziarul The Guardian.

Uniti de atentate

Rusia acceptat sa se alature coalitiei internationale impotriva Statului Islamic dupa ce presedintele Frantei, Francois Hollande, a acut naveta intre Washington si Mosciova pentru a cladi o punte de comunicare intre Barrack Obama si Vladimir Putin.

Atat Putin, cat si Hollande impartasesc aceeasi furie resimtita in fata amenintarii teroriste eprezentate de Statul Islamic dupa ce jihadistii au facut sute de victime in randul cetatenilor ambelor state.

La sfarsitul lunii octombrie, o aeronava de linie a unei companii rusesti a fost doborata cu 224 de pasageri la bord deasupra peninsulei Sinai, iar, doua saptamani mai tarziu, 6 atentate teroriste declansate simultan in Paris au facut 129 de victime.

Nu este de mirare ca Hollande a reusit sa il atraga atat de repede pe Putin in coalitia anti-terorista, dar seful statului francez l-a convins si pe premierul britanic David Cameron sa asigure un numar mai mare de trupe pentru interventiile militare din Siria si Irak.

Ramane insa probema incidentului provocat de Turcia, care a doborat un avion militar rusesc imlicat in operatiunile din Siria sub pretextul ca acesta a violat spatiul aerian al tarii.

Putin nu iarta

"Incidente precum distrugerea unui avion de-al noastru si uciderea unuia dintre piloti sunt inacceptabile", a declarat presedintele rus.

Putin sustine ca, potrivit intelegerii incheiate cu Washingtonul, trupele coalitiei militare conduse de Statele Unite au avut la indemana planul de zbor al aeronavelor rusesti de pe frontul din Siria, tocmai pentru a evita provocarea unor incidente de acest tip.

"De ce am transmis aceste informatii americanilor? Fie acestia nu controleaza ce fac aliatii lor, fie au scurgeri de informatii in toate partile", a precizat liderul de la Kremlin.

In ultimele luni, Vladimir Putin a acuzat deschis anumite tari implicate in cadrul coalitiei internationale anti-ISIS ca sustin gruparea terorista care a ocupsat pozitii importante in Siria si Irak.

Ultima tara suspectata de liderul rus ca ar intretine relatii apropiate cu Statul Islamic este chiar Turcia.

In discursul sau, Putin a precizat ca este "teoretic posibil" ca Ankara sa nu aiba habar de petrolul vandut de teroristi pe piata neagra din Turcia, dar ca acest lucru este greu de imaginat.

Declaratiile lui Putin sunt sustinute si de retorica virulenta a altor oficiali de la Moscova.

Premierul Medvedev a afirmat ca oficiali de la Ankara beneficiaza de pe urma contrabandei cu petrol cumparat de la teroristi, iar ministrul de Externe Serghei Lavrov sustine ca nu mai este niciun secret in faptul ca teroristii Statului Islamic misuna pe teritoriul Turciei.

De la Ankara, presedintele turc Recep Erdogan s-a aratat revoltat de aceste acuzatii aduse autoritatilor turce.

"Rusine sa va fie! Este limpede de unde Turcia isi cumpara gazul si petrolul. Cei care pretind ca noi cumparam petrol de la teroristi trebuie sa si probeze acest lucru", a rabufnit presedintele Turciei.

Viitorul lui Assad ramane incert

Chiar si acum, membrii coalitiei anti-ISIS, incluzand si Rusia, nu au reusit sa cada de acord in ceea ce priveste viitorul politic al Siriei.

Rusia insista sa pastreze alianta cu liderul Bashar al Assad, in vreme ce Franta, Statele Unite si aliatii din regiune cer indepartarea de la putere a dictatorului sirian.

Presedintele Hollande a mentionat chiar ca acesta nu isi gaseste locul in viitorul Siriei, in vreme ce Vladimir Putin a spus ca aceasta este o decizie pe care sirienii vor trebui sa o ia.

Atat Franta, cat si Rusia au intensificat raidurile aeriene impotriva pozitiilor ISIS din Siria, iar cei doi lideri au convenit sa faca schimb de informatii secrete privind operatiunile derulate de teroristi in Siria si Irak.

Pe de alta parte, presedintele Rusiei nu exclude trecerea razboiului impotriva teroristilor Statului Islamic la un alt nivel, cel al interventiei terestre.

In mesajul prin care si-a manifestat sustinerea pentru Bashar al Assad, Putin a admis ca armata siriana fidela guvernului de la Damasc ramane un aliat important pentru infrangerea ISIS prin interventii la sol.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vladimir putin, #alianta Rusia SUA, #razboi Siria, #coalitie antiterorism, #avion rusesc doborat Turcia , #Presedintele Rusiei