400 de orase rusesti ar putea disparea, din cauza crizei

Sambata, 31 Octombrie 2009, ora 07:45
1228 citiri
400 de orase rusesti ar putea disparea, din cauza crizei

Soarta a aproximativ 400 de orase din Rusia, ce depind de o singura industrie sau companie, este sub semnul intrebarii, din cauza crizei economice.

Temandu-se de instabilitate sociala si fara posibilitatea de a sustine mamutii industriali din perioada sovietica, Guvernul Rusiei a lansat un program de evaluare a situatiei din 400 de orase, pentru a determina cum ar putea fi restructurate companiile locale, daca se pot aduce noi investitori si crea locuri de munca noi, sau, in ultima instanta, daca trebuie desfiintate, iar oamenii mutati in alte locuri.

Majoritatea oraselor de acest gen au fost infiitate cu mai putin de 100 de ani in urma, fiind construite in jurul exploatarilor de carbune sau langa centrale hidroelectrice.

Insa, in prezent, aceste comunitati nu-si mai gasesc rostul.  , fiind sustinute de stat, cel putin pana la intrarea in criza economica, relateaza Financial Times.

Cel mai mare astfel de oras, Tolyatti, se bazeaza pe ce a mai ramas din industria auto din perioada sovietica. Peste 100.000 de oameni lucreaza in fabricile Lada, insa are cea mai mare rata a somajului si a datoriilor din cele 400, iar, cu toate eforturile autoritatilor, fabrica are mari sanse sa intre in faliment.

Numita "gaura neagra" a Rusiei, Avtovaz, producatorul Lada, a inghitit deja 570 de milioane de euro de la stat, fara a se observa efectele. Problema principala a sa: managementul. Saptamana trecuta, Avtovaz a recunoscut ca s-au pierdut 7.500 de masini din reteua de dealeri, de exemplu. Intre timp, premierul Vladimir Putin a cerut companiei Renault, unul dintre actionari majoritari, sa participe la salvarea fabricii.

Totusi, Tolyatti are noroc: este interesant pentru investitorii straini, iar vanzarile auto sunt in crestere. In 2008, rusii au cumparat peste trei milioane de automobile, fiind aproape de a depasi piata germana ca volum.

Din cele 400 de orase aflate in proces de evaluare, aproximativ 20 ar putea fi desfiintate, potrivit ministrului Economiei, Elvira Nabiullina.

"In principiu, este posibil, daca nu vom gasi solutii alternative pentru angajari si investitori. In acest caz, vom crea conditii pentru stramutare, insa, in prezent, astfel de planuri nu exista", a spus Nabiullina.

Moscova este foarte ingrijorata de faptul ca situatia economica si sociala din aceste orase se poate deteriora foarte mult, foarte rapid. De exemplu, anul trecut, in urma unei greve masive, premierul Putin a fost obligat sa se duca in Pikalevo, pentru a-i forta pe liderii industriei sa puna inapoi pe picioare fabrica de ciment, in incercarea de a pastra calmul.

Dupa acest incident, Guvernul a impus masuri menite a rezolva problemele oraselor care depind de o singura industrie sau companie.

"Acesta a fost unul din factorii care au atras atentia Guvernului, determinandu-ne sa studiem atent situatia din aceste orase", a spus ministrul Economiei.

"In ultimii opt ani, oamenii s-au obisnuit sa traisca mai bine si nimeni nu vrea sa se intoarca la viata din anii 1990, cu intarzieri la salariu si somaj. Daca se intampla acest lucru, va fi o explozie sociala", a adaugat ea.

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#criza, #economie, #oras, #putin, #rusia , #stiri Vladimir Putin