Acordul pe care Timosenko il va semna la Moscova urmareste sa arate sustinerea Rusiei

Miercuri, 01 Octombrie 2008, ora 16:30
1325 citiri
Acordul pe care Timosenko il va semna la Moscova urmareste sa arate sustinerea Rusiei

Premierul ucrainean Iulia Timosenko va semna un acord cu Moscova joi pe tema gazelor, menit sa arate sustinerea Rusiei pentru guvernul ei, dar el nu va contine nicio referire la un pret final al gazului, a informat miercuri agentia Interfax. "Acest acord este de natura politica si urmareste sa sustina guvernul Timosenko", a spus o sursa de la Moscova.


Timosenko , prinsa in negocieri pentru formarea unei noi coalitii, a fost acuzata de criticii de acasa ca se orienteaza catre sustinerea Moscovei, dupa ce initial criticase Kremlinul.


Guvernul rus a spus saptamana aceasta ca Timosenko si alt membru al opozitiei ruse, Vladimir Putin, va discuta "diverse aspecte ale cooperarii economice si comerciale, precum si despre activitati reciproce din sfera energetica".


La Kiev, Timosenko a spus ca va prezenta un raport in consiliul de ministri, pentru prezentarea schitei discutiilor sale de la Moscova. Ea a spus ca raportul intentioneaza sa duca la implementarea ordinului presedintelui Iuscenko privitor la un acord pe termen lung in domeniul gazelor.


"Daca directivele sunt confirmate astazi, atunci vom porni vizita de maine cu discutii legate de asigurarea furnizarii de gaze pentru Ucraina in 2009", a explica premierul.


Ucraina este dependenta de importurile de gaz din Rusia, iar preturile pentru 2009 sunt in curs de negociere.


Rusia asigura un sfert din gazul dat UE, iar compania Gazprom a avertizat Kievul ca preturile pentru Ucraina se vor dubla in 2009. Ucraina plateste in prezent 179,50 dolari pe mia de metri cubi de gaz, adica mai putin de jumatate din suma platita de europeni. Timosenko a declarat saptamana trecuta ca un pret de 400 de dolari, sugerat de Gazprom, ar fi "un soc absolut" pentru economia Ucrainei.