Acordurile pentru gaze Ucraina-Rusia valabile pe intreg anul 2006

Marti, 15 August 2006, ora 09:29
901 citiri

Premierul ucrainean Victor Ianukovici a asigurat ca va pastra actualele acorduri pentru gaze naturale incheiate la inceputul anului cu Moscova, in ajunul vizitei sale in Rusia, care urma sa fie axata pe spinoasa problema a gazelor naturale, transmite AFP. "Nu vom schimba nimic in anul 2006", a declarat acesta, referindu-se la acordurile semnate la inceputul anului si aspru criticate pentru opacitatea lor.

Premierul ucrainean a mai precizat ca Ucraina va incerca, totusi, sa creeze un mecanism mai "transparent" pentru importurile de gaze naturale pe care le va face in anul 2007. "Pentru anul 2007, intentionam sa cream o schema transparenta si sa informam comunitatea ucraineana si cea internationala asupra modului de functionare a acesteia", a adaugat Ianukovici.

Acordul controversat a fost incheiat dupa criza din luna ianuarie, cand Rusia a incetat, pentru scurt timp, furnizarea gazelor naturale catre Ucraina, din cauza refuzului Kievului de a accepta cresterea tarifelor. Diferendul a perturbat livrarile de gaze naturale rusesti in intreaga Europa.

Acordul semnat in ianuarie prevedea ca pretul gazelor naturale importate de Ucraina din Rusia si din Asia Centrala s-ar dubla, ca sa atinga nivelul de 95 de dolari pentru o mie de metri cubi, in timpul primului semestru al anului 2006. In conformitate cu dispozitiile acestui document, livrarile sunt asigurate de un intermediar ucraineano-rus, compania RosUkrEnergo, inregistrata in Elvetia si considerata o structura opaca.

Ianukovici este asteptat, marti, la Soci, o statiune balneara rusa, la malul Marii Negre, unde urmeaza sa se intalneasca, miercuri, cu omologul sau rus, Mihail Fradkov, si posibil si cu presedintele rus, Vladimir Putin.