Alstom va construi centrale nucleare in Rusia in parteneriat cu grupul Atomenergomash

Luni, 02 Aprilie 2007, ora 14:58
914 citiri

Grupul francez Alstom a semnat luni un acord privind crearea unei companii cu capital mixt impreuna cu grupul rusesc Atomenergomash privind construirea de centrale nucleare de energie in Rusia, relateaza Reuters.

Alstom va detine 49% din compania mixta care va construi centralele nucleare, cu exceptia reactorului. Partenerii vor investi fiecare 200 milioane euro, reprezentand numerar si active.

"Crearea unei companii cu capital mixt impreuna cu Atomenergomash ce va activa pe piata generarii de energie electrica reprezinta o decizie strategica pentru Alstom", a declarat presedintele si directorul executiv al companiei franceze, Patrick Kron, intr-un comunicat.

"Prin acest acord vom beneficia de acces privilegiat pe piata ruseasca, aflata in plina dezvoltare. Acest parteneriat ne va intari pozitia de lider pe piata construirii de centrale nucleare, piata caracterizata printr-o dezvoltare substantiala", a adaugat acesta.

Compania a fost creata dupa ce presedintele rus Vladimir Putin s-a folosit de pozitia sa de presedintele al summitului G8 al puterilor industrializate pentru a lansa un mesaj privind dezvoltarea capacitatii de generare de energie electrica, avand in vedere ca infrastructura ruseasca dateaza din perioada sovietica, spune Reuters.

Compania va avea sediul in Podolsk, in apropiere de Moscova. Alstom a precizat ca tehnologia de productie a turbinelor cu abur si generatoarelor va fi tranferata acestei noi companii.

Atomenergomash este o subsidiara a companiei de stat Atomenergoprom, ce produce echipamente pentru programul nuclear civil al Rusiei.

Grupul Alstom are peste 60.000 de angajati in 70 de tari. In Romania, grupul detine trei societati cu peste 1.500 de angajati: Alstom General Turbo S.A., Alstom Power Romania S.R.L. si Alstom Transport S.A.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)