Barosso dezamagit de Putin, criza gazului reincepe?

Marti, 13 Ianuarie 2009, ora 14:37
1972 citiri
Barosso dezamagit de Putin, criza gazului reincepe?

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a sunat astazi pe Vladimir Putin, premierul rus, pentru a-i transmite "dezamagirea UE" in conditiile nivelului extrem de scazut de gaz ce tranziteaza spre Europa, relateaza AFP. "Barroso l-a sunat pe Putin pentru a-i transmite dezamagirea UE", a declarat un oficial european, Matthew Baldwin.


Barroso a subliniat si "ingrijorarea" Europei din cauza dificultatilor intampinate de observatorii desfasurati in Rusia si Ucraina.


Comisia Europeana a spus astazi ca "in prezent foarte putin sau chiar deloc gaz tranziteaza" teritoriul Ucrainei, in pofida anuntului facut de Rusia privitor la redeschiderea vanelor spre Ucraina, si a subliniat ca situatia este "foarte serioasa", relateaza AFP.


Gazprom a reluat astazi dimineata livrarile de gaz rusesc spre Europa prin Ucraina, insa, ulterior, Rusia a informat Comisia europeana ca nu poate asigura tranzitul prin Ucraina al gazului rusesc destinat Europei, informeaza RIA Novosti.


Compania rusa Gazprom sustine ca Ucraina nu a permis observatorilor rusi sa monitorizeze centralele de masurare a volumelor de gaz de pe teritoriul ucrainean, relateaza agentia rusa de stiri, care citeaza fara a-l numi pe un vicepresedinte al Gazprom.


RIA mai citeza surse din comisia de monitorizare care spun ca gazul rus, tranzitat prin Ucraina, nu a ajuns in Europa.


Ucraina a recunoscut ca a blocat tranzitul gazului , din cauza "conditiilor inacceptabile legate de tranzit" impuse de rusi. "Gazul rusesc spre Europa nu trece prin sistemul ucrainean de gazoducte, din cauza conditiei de tranzit inacceptabile impuse de Gazprom", a spus un oficial, fara alte precizari.