Borisov: Nu s-a luat inca o decizie pentru retragerea din proiectul Burgas-Alexandroupolis

Sambata, 12 Iunie 2010, ora 10:32
1571 citiri
Borisov: Nu s-a luat inca o decizie pentru retragerea din proiectul Burgas-Alexandroupolis

Bulgaria nu a luat inca o decizie finala privitoare la proiectul de oleoduct Burgas-Alexandroupolis, a spus premierul Boiko Borisov, la cateva ore dupa ce declarase contrariul, relateaza Sofia News Agency, transmite NewsIn.

"Guvernul bulgar nu a luat inca decizia finala privitoare la construirea oleoductului Burgas-Alexandroupolis", a spus el pentru Itar-Tass.

El a declarat vineri la pranz ca Bulgaria se retrage din proiectul cu Rusia si ca ingheata proiectul centralei nucleare din Belene.

Borisov a spus pentru Itar-Tass ca a facut declaratiile ca o critica fata de fezabilitatea economica si impactul ecologic al proiectului, in replica la o intrebare adresata de ambasadorul elen la Sofia.

Bulgaria, Grecia si Rusia sunt parteneri in acest proiect.

"Vom lua o decizie finala dupa ce va fi finalizat raportul privitor la impactul proiectului asupora mediului. Deocamdata consideram ca acest proiect nu este fezabil si profitabil. Mai mult, le-am promis alegatorilor ca vom proteja mediul", a subliniat acum Borisov.

Dupa ce a preluat conducerea in iulie 2009, guvernul condus de GERB a spus clar ca va revizui participarea tarii la trei proiecte energetice majore - South Stream, Burgas-Alexandroupolis si centrala nucleara din Belene.

Trei municipalitati bulgare de la Marea Neagra - Burgas, Pomora si Sozopol - au votat impotriva conductei petroliere, in referendumuri locale, din cauza temerilor legate de mediu.

In 2007, dupa mai mult de zece ani de discutii, Grecia, Bulgaria si Rusia au decis sa construiasca o conducta intre Burgas si Alexandroupolis, care sa transporte petrol din Marea Caspica spre Mediterana, evitand Bosforul.

Acordul a fost semnat de Bulgaria in cursul vizitei lui Vladimir Putin la Sofia in 2008.

Conducta pe o lungime de 280 de kilometri, cu 166 kilometri prin Bulgaria, ar fi avut initial o capacitate de 35 de milioane de tone, care ar fi fost extinsa la 50 de milioane de tone.

Costurile sunt estimate la 900 milioane de dolari. 

#alexandroupolis, #borisov, #burgas, #proiect, #retragere , #stiri Vladimir Putin