Bulgaria europeana, dependenta de Rusia

Joi, 17 Ianuarie 2008, ora 10:03
1372 citiri
Bulgaria europeana, dependenta de Rusia

Presedintele rus Vladimir Putin se va afla astazi si maine in vizita in Bulgaria, tara care, in perioada blocului comunist est-european, era cel mai fidel aliat al Moscovei. De altfel, dictatorul comunist Todor Jivkov propusese chiar ca tara sa sa devina a saisprezecea republica a URSS.

Acum, Bulgaria este tara membra a Organizatiei Nord-Atlantice si a Uniunii Europene, insa relatiile sale cu Moscova raman stranse, comenteaza AFP. Ocazia oficiala pentru aceasta vizita este marcarea a 130 de ani de la eliberarea Bulgariei dupa cinci secole de dominatie otomana. Vladimir Putin a fost in vizita in Bulgaria si in 2003, pentru marcarea a 125 de ani de la eliberarea Bulgariei.

Vizita sefului Federatiei Ruse se va axa insa si pe proiecte economice. "Multi ani, relatiile noastre cu Rusia erau incarcate de ideologie. Acum este in interesul Bulgariei sa profite de situatia sa geografica pentru a deveni un centru de distributie a energiei", a declarat ministrul bulgar de externe Ivalio Kalfin. Bulgaria depinde insa aproape in totalitate de livrarile de gaz si petrol rusesc, iar analistii economici considera ca aceste proiecte risca sa-i agraveze dependenta energetica.

Energie in reteaua slava

Compania rusa Lukoil detine singura rafinarie petroliera bulgara, la Burgas, iar centrala atomoelectrica de la Kozlodui functioneaza cu combustibil nuclear rusesc.

<a href=http://www.evz.ro/article.php?artid=337630>Evenimentul Zilei</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.