Ce interese ascunde r?zboiul gazelor

Miercuri, 14 Ianuarie 2009, ora 11:01
1514 citiri
Ce interese ascunde r?zboiul gazelor

Majoritatea expertilor sunt de acord ca jocul periculos in care s-au angrenat Rusia si Ucraina depaseste cadrul unui diferend comercial. Evolutiile contradictorii din conflictul energetic ruso-ucrainean sunt descifrate de analistii economici, care au identificat si alte mize, a caror anvergura nu se limiteaza la continentul nostru.

Dupa ce Europa rasuflase usurata luni ca Moscova si Kievul  au ingropat securea razboiului gazului, ieri a constatat ca prin conducte bate vantul, iar rusii si ucrainenii dau in continuare vina unii pe altii.


Expertii si opinia publica se intreaba daca nu cumva la mijloc este mai mult decat un diferend politic sau comercial. Cel putin cinci ipoteze au fost emise de politicieni si analisti politici din Ucraina, Rusia si Occident:


1.    Rusia urmareste discreditarea Ucrainei ca tara sigura de tranzit a gazului catre Europa, iar Ucraina vrea sa forteze mana Bruxelles-ului si a NATO pentru a-i deschide portile, pozand in victima a santajului rusesc.


2.    Moscova spera ca astfel sa obtina sprijinul UE pentru constructia gazoductelor North-Stream si South Stream.


3.    Razboiul dintre palate de la Kiev, pe care Putin il foloseste la maximum pentru a debarca puterea portocalie si a readuce la conducere formatiunea prorusa a lui Ianukovici.


4.    Batalia ce se duce pentru privatizarea conductelor si rezervelor de hidrocarburi ale Ucrainei, de care s-au aratat interesate atat companiile rusesti, cat si cele europene si americane.


5.    Nu in ultimul rand, Rusia ar putea sa mascheze in felul acesta faptul ca nu mai dispune de suficient gaz pentru a-si onora contractele catre Europa, mai ales cand temperaturile coboara sub - 20 de grade Celsius.


Principalul scop urmarit de Moscova in diferendul pe tema gazelor cu Kievul nu ar fi nici pe departe semnarea contractului privind aprovizionarea Ucrainei cu gaze pe anul 2009, ci obtinerea unor importante investitii din partea Uniunii Europene pentru realizarea proiectelor sale de anvergura vizand constructia a doua mari conducte - South Stream si Nord Stream - ocolind actualele tari de tranzit.


Potrivit ziarului german "Die Tageszeitung", in conditiile crizei economice globale, Kremlinul nu dispune de fondurile necesare demararii celor doua proiecte, iar Ucraina, la randul sau, incearca prin acest conflict sa forteze aderarea sa la Uniunea Europeana.


Acelasi ziar comenteaza ca ambele parti spera sa rezolve diferendul cu ajutorul UE si se ingrijesc exclusiv de interesele proprii. Expertul ucrainean Piotr Burkovski, de la Centrul de studii politice din Kiev, spune ca "doar speculatiile pe tema ineficientei sistemului de conducte ucrainean pot aduce inapoi Gazpromului miliardele care au emigrat din North Stream" .


De altfel, premierul rus Vladimir Putin a declarat, la intalnirea cu omologul sau ceh Mirek Topolanek, ca Rusia mizeaza pe sprijinul presedintiei cehe a UE pentru construirea celor doua gazoducte.


Autoritatile ucrainene acuza Moscova ca a orchestrat acest diferend pentru a le pune intr-o lumina proasta in fata UE si a le discredita aspiratiile de aderare la organismele euroatlantice. Exista, de pilda, companii din statele afectate de criza gazului care au anuntat ca vor intenta procese companiei de gaz Naftogaz pentru intreruperea livrarilor.


Razboiul dintre palate


Fostul ministru ucrainean al energiei, Iuri Boiko, a declarat ca o alta cauza a acestui conflict este razboiul dintre presedintele Viktor Iuscenko si premierul Iulia Timosenko care s-a tradus in directive contradictorii date societatii Naftogaz la negocierile cu Rusia privind contractul la gaze pe anul 2009.


De acest "razboi" a profitat Putin. Pe de alta parte, adjunctul sefului administratiei prezidentiale ucrainene, Roman Bezsmertnii, a declarat ca, prin escaladarea crizei gazelor, Rusia incearca sa provoace o rebeliune in estul Ucrainei impotriva puterii centrale.


In prezent, sustine el, din cauza sistarii livrarilor gazelor din Rusia, circa 23 de mari intreprinderi industriale din estul Ucrainei au trebuit sa-si suspende activitatea, fiind vorba de fabrici care asigurau jumatate din PIB-ul tarii, sustine Bezsmertnii.


Vicepresedintele Institutului de studii economice si politice din Kiev "Perspectiva", Konstantin Koverzniov, sustine ca societatea ucraineana de gaze Naftogaz si concernul rus Gazprom nu vor ajunge la niciun acord pana cand nu intervine Rada Suprema de la Kiev (parlamentul unicameral).


 In opinia sa, cu ajutorul politicienilor pro-rusi din parlamentul de la Kiev, "se va intreprinde cel putin o tentativa vizand crearea unei comisii provizorii de ancheta care sa investigheze activitatea distructiva a Naftogaz si includerea in delegatia guvernamentala care negociaza cu Gazprom a unor reprezentanti ai opozitiei pro-ruse".


Acelasi expert nu exclude ca parlamentul ucrainean sa ridice problema destituirii conducerii Naftogaz, a unei motiuni de cenzura impotriva guvernului condus de premierul Iulia Timosenko si a initierii procedurii de destituire a presedintelui Viktor Iuscenko.


Batalia pentru conducte


Elena Galadzhiy de la cotidianul ucrainean "Blik" scrie ca pe culoarele legislativului ucrainean se discuta intens versiunea ca Rusia pune intentionat un pret fabulos la gaze pentru Ucraina, dorind, in acest mod, sa obtina controlul asupra sistemului de transport de gaze din Ucraina.


Aceasta versiune a fost confirmata de insusi premierul Vladimir Putin care a declarat luni ca "Rusia este gata sa participle la privatizarea sistemului de transport gaze ucrainean". Raspunsul de la omologul sau de la Kiev, Iulia Timosenko, a fost ca tara sa nu intentioneaza sa privatizeze acest sector strategic."

Ucrainenii ard gazul si il privesc pe Putin la televizor.


Si companiile europene sunt interesate de acest proces. Vicepresedintele Institutului de studii economice si politice din Kiev "Perspectiva", Konstantin Koverzniov, sustine ca Uniunea Europeana, prin incheierea unui acord cu Ucraina cu privire la asocierea si crearea unei noi zone economice europene, intentioneaza sa aplice "un management comun al sistemului de conducte ucrainene".


Cu alte cuvinte, explica el, "cei de la Bruxelles au convingerea absoluta ca infrastructura de transport al gazelor trebuie sa fie gestionata nu de aborigeni tampiti, ci de un conglomerat compus din reprezentanti ai producatorilor, ai tarilor de tranzit si ai consumatorilor".


Probleme la Gazprom ?


Boris Sokolovski, insarcinatul special al presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko cu problema securitatii energetice a Ucrainei, sustine ca Gazprom nu ar dispune de intregul volum de gaze pentru aprovizionarea deplina a Europei si de aceea ar trena reluarea livrarilor spre consumatorii europeni prin teritoriul ucrainean.


Acest indiciu a mai fost vehiculat chiar in presa rusa, in timpul precedentului scandal al gazului ruso-ucrainean.


Potentialul Ucrainei


Ziaristii de la portalul ucrainean "Cenzor.net" scriu ca presedintele Viktor Iuscenko declara nu demult ca Ucraina isi poate asigura jumatate din necesarul de petrol si gaze din resure proprii.


Cu toate ca puterea de la Kiev sustine ca nu-si va vinde resursele energetice , sursa mai sus mentionata sustine ca executivul ucrainean a cesionat zacamintele de pe coasta Crimeii unei companii americane.


"Ni s-a explicat ca pentru prospectiuni si exploatare", scrie "Cenzor.net" adaugand ca nu este vorba de o firma oarecare, ci de una care activeaza sub umbrela Pentagonului si ca nu gaze vor cauta americanii pe coasta Crimeii, ci vor construi poligoane. In plus, Ucraina a semnat un contract de cesionare a zacamintele de gaze din zona stramtorii Kerci cu firma americana Vanco International LTD.


De altfel, in ultimele zile, oficiali ai Gazprom au declarat ca actiunile Ucrainei in criza gazului sunt orchestrate de Statele Unite.


Expertul pe probleme internationale Anton Surikov sustine si el ca UE nu dispune de parghii pentru a chema la ordine Ucraina, acestea se afla in SUA, dar Washingtonul nu are nici un interes sa le folosesca in folosul europenilor, mai ales dupa ce Germania si Franta au fost cele care s-au opus cel mai tare cu privire la aderarea Ucrainei la NATO.


Cifra


150 milioane de dolari pierde zilnic Rusia din cauza sistarii livrarilor de gaze via Ucraina spre Europa.


Efecte


Fostul premier ucrainean si lider al opozitiei proruse, Viktor Ianukovici, a cerut ieri demisia guvernului Iulia Timosenko si demararea unei proceduri de destituire a presedintelui Viktor Iuscenko.



Cine controleaza sectorul energetic din Ucraina


Conflictul gazelor dintre Ucraina si Rusia a intrat in impas. Negocierile dintre Naftogaz si Gazprom au esuat. Cotidianul "BLIK" a identificat personajele care pot influenta decisiv rezolvarea crizei.


Dmitriy Firtas - cofondator al "RosUkrEnergo"


Unul dintre cei mai bogati ucraineni, Firtas (2,4 miliarde de dolari) este supranumit pe culoarele puterii "demonul gazului".

El detine 45% din actiunile companiei "RosUkrEnergo", intermediarul livrarilor gazelor rusesti pentru Ucraina.


De asemenea, Firtas detine si compania "UkrGazEnergo". Opinia lui este ascultata chiar si la Kremlin.


Presa ucraineana a dezvaluit ca Firtas mai detine si 20% din actiunile companiei britanice JKX Oil & Gas, care controleaza, in Ucraina, compania "Poltavska neftegazovaya compania" (companie care exploateaza noi zacaminte de petrol si gaze in regiunea Poltava).


Firtas se numara printre apropiatii  lui Viktor Iuscenko, iar surse din anturajul presedintelui au dezvaluit ca omul de afaceri a finantat cu sume enorme partidul pro-prezidential "Ucraina noastra".


Relatiile dintre Firtas si premierul ucrainean, Iulia Timosenko, sunt destul de incordate.


Ivan Fursin - 10 actiuni din "RosUkrEnergo"


Desi nu este o persoana publica, omul de afaceri Ivan Fursin este destul de influent, cu 10% din actiunile companiei "RosUkrEnergo". Dmitriy Firtas il numeste pe Fursin "partener de afaceri junior".


Fursin este un apropiat al Partidului Regiunilor, dar este si membru al Partidului National, condus de catre presedintele parlamentului ucrainean, Volodimir Litvyn.


Igor Palitsya - presedintele "Ukrnafta"


Societatea "Ukrnafta" se ocupa cu extractia gazelor naturale pe teritoriul ucrainean. Presedintele Igor Palitsya fixeaza cantitatea de gaz care va fi extrasa si pretul de vanzare.


In mai 2008, Compania Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a decis sa reduca pretul de achizitie a gazelor companiei "Ukrnafta", livrate populatiei. In replica, "Ukrnafta" a oprit extractia de gaze la 140 de sonde de pe teritoriul Ucrainei.


Viktor Iuscenko - ocrotitorul "RosUkrEnergo"


In sfera politica ucraineana s-a ridicat de multe ori problema implicarii presedintelui Viktor Iuscenko in infiintarea si functionarea companiei "RosUkrEnergo".


Exista informatii cu privire "la implicarea rudelor presedintelui in functionarea companiei RosUkrEnergo, care livreaza gaze naturale pentru Ucraina", a declarat de mai multe ori fostul Procuror General al Ucrainei Sviatoslav Piskun. Cand premierul Iulia Timosenko a solicitat eliminarea intermediarului "Ros­UkrEnergo", Iuscenko s-a opus.