Comisia Europeana nu are obiectii fata de participarea Bulgariei la proiectul South Stream

Marti, 22 Ianuarie 2008, ora 11:43
972 citiri
Comisia Europeana nu are obiectii fata de participarea Bulgariei la proiectul South Stream

Comisia Europeana nu are nicio obiectie fata de participarea Bulgariei la proiectul de gazoduct ruso-italian South Stream, apreciind ca acesta si preconizatul gazoduct Nabucco, prin care UE incearca sa-si diversifice sursele de energie, 'sunt complementare', a afirmat luni un purtator de cuvant al executivului comunitar, potrivit EFE si AFP.

'Comisia Europeana nu are obiectii. South Stream, daca va fi construit, va transporta mai multe gaze naturale provenite de la un furnizor traditional (Rusia). Asadar, este complementar', a declarat Ferran Tarradellas, purtator de cuvant pe probleme de energie. Gazoductul Nabucco 'este considerat de Comisia europeana un proiect prioritar. Celelalte proiecte, nu', a precizat Ferran Tarradellas.

Bulgaria si-a anuntat participarea la proiectul South Stream in urma vizitei presedintelui rus Vladimir Putin la Sofia la 18 ianuarie. Acest gazoduct, care va porni din Rusia si va trece pe sub Marea Neagra, va putea livra pietelor europene pana la 30 miliarde de metri cubi de gaz pe an.

Totodata, Bulgaria participa si la proiectul Nabucco. Acesta prevede construirea unui gazoduct de 3.300 kilometri pentru a transporta gazele naturale din Orientul Mijlociu si Asia spre Uniunea Europeana, trecand prin Turcia si sud-estul Europei, cu scopul de a reduce dependenta europenilor de importurile din Rusia.

La acest proiect sunt asociate cinci tari: Turcia, Romania, Bulgaria, Ungaria si Austria. Ele sunt in cautarea unui al saselea partener pentru a realiza pana in anul 2012 acest gazoduct care ar urma sa porneasca din Marea Caspica. 'Investitorii sunt cei care decid unde sa-si plaseze banii', a concluzionat purtatorul de cuvant.

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.