Condamnarea lui Hodorkovski afecteaza imaginea tarii in fata investitorilor

Luni, 03 Ianuarie 2011, ora 11:11
1161 citiri
Condamnarea lui Hodorkovski afecteaza imaginea tarii in fata investitorilor

Noua condamnare a lui Mihail Hodorkovski, fostul sef al grupului petrolier Iukos, ar putea avea un impact negativ, neintentionat, asupra climatului de afaceri din Rusia, potrivit bancii de stat VTB Capital, transmite Bloomberg, anunta Mediafax.

Hodorkovski, care a fost la un moment dat cel mai bogat om din Rusia, va ramane probabil in inchisoare inca sase ani dupa ispasirea unei pedepse anterioare de opt ani, al carei termen se incheia in 2011. El a fost gasit vinovat, la sfarsitul lunii decembrie, de spalare de bani si delapidare.

"Aceasta decizie afecteaza mai mult climatul investitional decat primul caz de frauda fiscala", au declarat Alexei Zabotkin si Alexandra Evtifieva, analisti la VTB Capital in Moscova.

In 2004, investitorii au retras din Rusia fonduri de 9,5 miliarde de dolari, partial din cauza temerilor ca fostul presedinte Vladimir Putin nu respecta dreptul de proprietate.

Actualul presedinte, Dmitri Medvedev, are ca obiectiv combaterea coruptiei si atragerea investitiilor straine si a declarat in aceasta saptamana ca imbunatatirea climatului de investitii va reprezenta o prioritate a anului 2011.

Avocatii lui Hodorkovski si ai fostului sau partener de afaceri Platon Lebedev au inaintat apel preliminar, pentru condamnarea de furt de petrol si spalare de bani.

O contestatie completa va fi facuta dupa ce apararea va primi o copie a verdictului.

"Cel mai nelinistitor element este motivarea verdictului si anume acuzatiile bazate pe folosirea preturilor interne, respectiv redistribuirea fluxurilor de capital intre diviziile unui holding, ceea ce creeaza un precedent prin care si alte companii pot fi atacate", au aratat cei doi analisti.

Autoritati guvernamentale americane si europene au criticat condamnarea lui Hodorkovski si a lui Lebedev, afirmand ca afecteaza respectarea legii in Rusia, precum si imaginea acestei tari in randul investitorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Moldova încă este singura regiune din România fără autostrăzi, care să o „lege” de restul țării. Totuși, instituțiile responsabile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere promit...
#fonduri, #frauda, #investitii, #investitori, #rusia , #stiri Vladimir Putin