Cotidianul britanic The Independent va fi relansat

Luni, 19 Aprilie 2010, ora 12:37
1162 citiri
Cotidianul britanic The Independent va fi relansat

Cotidianul britanic The Independent, achizitionat recent de miliardarul rus Aleksandr Lebedev pentru suma de o lira sterlina, va fi relansat marti, beneficiind si de o noua sectiune de comentarii, analize si editoriale, numita The Viewspaper, informeaza Media Guardian, citat de Mediafax.

Relansarea ziarului va fi atat la nivel de design, cat si la nivel de continuturi. Simon Kelner, redactor-sef si editor managerial al cotidianului, a descris relansarea ca fiind "un redesign radical".

Aceasta relansare va fi sustinuta de prima campanie de marketing si publicitate pe care o deruleaza ziarul in ultimul an. Noul patron al publicatiei, Lebedev, incearca astfel sa creasca vanzarile.

La nivel formal, Lebedev va prelua controlul asupra titlurilor The Independent si Independent on Sunday de la fostul publisher, News & Media (INM), luna viitoare.

Sectiunea The Viewspaper, dedicata editorialelor, analizelor si comentariilor, este o parte a strategiei editoriale adoptate de Kelner in 2003. In luna septembrie 2003, ziarul a adoptat un format compact, prima pagina a fiecarei editii concentrandu-se asupra unui singur subiect, o abordare care a fost numita "viewspaper/ abordarea ziarului."

Campania de publicitate pentru relansarea titlului va fi realizata de agentia britanica BMB si va pune accentul pe independenta ziarului.

Kelner a specificat ca, in prezent, are la dispozitie un buget de marketing in valoare de mai multe milioane de lire sterline, dupa o perioada in care fostul publisher a diminuat considerabil suma alocata promovarii.

La finalul lunii martie, reprezentantii publisherului Independent News & Media au anuntat ca miliardarul rus Aleksandr Lebedev, fost spion KGB, a cumparat publicatia The Independent si suplimentul sau de duminica, pentru suma simbolica de o lira sterlina (1,12 euro).

Lebedev si-a exprimat inca din luna aprilie a anului trecut interesul pentru achizitia The Independent. Totusi, negocierile dintre miliardarul rus si INM au fost suspendate pe perioada verii lui 2009, cu scopul de a permite publisherului sa isi renegocieze o datorie importanta in valoare de 1,3 miliarde de euro.

In luna decembrie a anului trecut, INM a anuntat ca negociaza exclusiv cu Lebedev vanzarea cotidianului The Independent si a suplimentului sau de duminica.

Achizitionarea ziarului The Independent, care vinde in pierdere, dar si a suplimentului acestuia, The Independent on Sunday, este cu atat mai surprinzatoare, cu cat s-a produs la scurt timp dupa ce miliardarul Lebedev a preluat si publicatia Evening Standard, in ianuarie, pentru suma de o lira sterlina.

Recent, miliardarul rus a dat garantii ca va investi cateva milioane de lire sterline in cele doua ziare.

Presa britanica afirma ca Aleksandr Lebedev va apela la cateva nume sonore din mass-media insulara pentru a se ocupa de administrarea celor doua publicatii, fiind vehiculate deja numele fostului director general al postului BBC, Greg Dyke, dar si cel al prezentatorului buletinului informativ "Newsnight", Jeremy Paxman.

Publicatia Evening Standard a inregistrat o crestere a numarului de cititori de cand a devenit un ziar distribuit gratuit, insa antreprenorul rus a tinut sa se distanteze de zvonurile potrivit carora va proceda la fel si cu cele doua publicatii recent achizitionate.

"Daca sustii ca vrei sa salvezi un ziar bun si ca vrei sa il reformezi, nu poti face acest lucru lovind in celelalte ziare", declarase Lebedev pentru The Times, in luna ianuarie.

Este foarte probabil, insa, ca miliardarul rus in varsta de 50 de ani sa reduca la jumatate preturile de vanzare ale celor doua ziare, pentru a impulsiona vanzarile.

Relatia lui Lebedev cu guvernul rus a fost pusa din nou sub semnul intrebarii, in ianuarie, cand miliardarul sovietic a primit o imensa infuzie de capital, in urma unei tranzactii avizate chiar de catre Vladimir Putin, actualul premier al Rusiei.

Vanzarea de catre Lebedev a actiunilor in valoare de 496 de milioane de euro (450 de milioane de lire sterline), pe care le detinea in compania Aeroflot, si a altor bunuri catre guvernul rus a ridicat noi semne de intrebare referitoare la adevaratul statut al lui Aleksandr Lebedev, considerat in trecut un critic al administratiei de la Kremlin, dar si la adevarata lui motivatie de a cumpara cele doua publicatii britanice.

Lebedev a declarat pentru The Times ca va milita pentru o presa libera si ca a identificat cinci milioane de cetateni britanici "liberali democrati care au nevoie de un ziar The Independent asa cum a fost odata".

Publicatiile The Independent si The Independent on Sunday au fost lansate in 1986, respectiv 1990, ca alternativa la presa britanica din acea epoca. Tirajul din 1989 a ajuns la 400.000 de exemplare, insa in prezent este de 186.000 de copii, cele doua ziare inregistrand pierderi anuale de 10 milioane de lire sterline (11,03 milioane de euro).

In ultima luna, Aleksandr Lebedev, care a declarat ca va finanta functionarea celor doua publicatii din averea personala, si fiul sau, Evgheni, in varsta de 29 de ani, au discutat termenii acestei achizitii si cu premierul britanic Gordon Brown, in cadrul unor intalniri ce au avut loc la resedinta oficiala a acestuia din Downing Street Nr. 10.

#cotidian, #britanic, #the, #indepdenent , #stiri Vladimir Putin