Criza ruso-ucraineana lasa o bun? parte din Europa afectata de intreruperi de gaz

Miercuri, 07 Ianuarie 2009, ora 09:45
1504 citiri
Criza ruso-ucraineana lasa o bun? parte din Europa afectata de intreruperi de gaz

Aproape intreaga Europa a fost afectata de intreruperi ale livrarilor de gaze rusesti ce tranziteaza Ucraina, iar tarile Europei Centrale, mai dependente, simteau cu precadere ce inseamna acest nou conflict pe tema gazelor care are loc in plina iarna intre Kiev si Moscova. Aproape intreaga Europa a fost afectata de intreruperi ale livrarilor de gaze rusesti ce tranziteaza Ucraina, iar tarile Europei Centrale, mai dependente, simteau cu precadere ce inseamna acest nou conflict pe tema gazelor care are loc in plina iarna intre Kiev si Moscova.


Rusia furnizeaza in total 40% din volumele de gaz importate de UE, dintre care 80% tranziteaza Ucraina, insa dependenta fiecarei tari UE este foarte variabila, de la 100% pentru Slovacia sau 90% pentru Bulgaria la 0% pentru zece state, intre care Regatul Unit sau Spania. Tarile din Europa Centrala sunt insa in prima linie.


In UE, livrarile au fost total intrerupte marti in Ungaria, dependenta in proportie de 65% de gazul din Rusia, in Grecia (81%), in Bulgaria (90%). Patru tari balcanice care intr-o buna zi ar putea deveni membre ale Uniunii Europene nu au mai primit gaz din Rusia: Croatia, Bosnia, Serbia si Macedonia.


Livrarile au scazut puternic si in Polonia, Austria, Slovacia, Slovenia si Romania.


Sistarea livrarii de gaze a afectat puternic regiunea transnistreana a Republicii Moldova, iar autoritatile teritoriului separatist au anuntat ca nu au rezerve de gaze si in doua zile vor ajunge in incapacitatea de a mentine sistemul de incalzire centralizata in orasele din regiune, in contextul unui ger care se intensifica. Transnistrenii nu mai primesc apa calda de marti dimineata.  Departamentul de externe de la Tiraspol a cerut Ucrainei, Rusiei, OSCE si UE sa intervina de urgenta pentru a preveni o catastrofa umanitara care s-ar putea produce dupa intreruperea livrarilor de gaze.


Vicepremierul Igor Dodon a declarat pentru NewsIn ca si centrala electrica de la Cuciurgan, situata pe teritoriul controlat de autoritatile transnistrene, a ramas fara gaze si si-a trecut productia pe carbune si pacura. Principalul beneficiar al energiei electrice produse de centrala de la Cuciurgan este Romania.


Tarile Europei de Vest, mai putin dependente de gazul rusesc, sunt si ele afectate de criza: in Franta, livarile au scazut marti cu peste 70%, iar in Italia cu 90%. Scaderi ale presiunii au fost inregistrate si in Germania.


Deocamdata, presedintia ceha a UE, care a denuntat o situatie "total incceptabila" si a cerut reluarea livrarilor, considera ca situatia "nu este inca critica", iar tarile afectate pot lua gaz din rezervele care sunt destul de consistente. Daca insa dureaza mai multe zile, "vom avea o serioasa problema", considera vicepremierul ceh Alexandr Vondra, in conditiile in care UE a convocat pentru vineri o reuniune a grupului sau de coordonare pentru gaz, la care ar fi fost invitati si reprezentantii Gazprom si Naftogaz, potrivit RRA.


Mai multe tari din Est au cerut deja o reactie coordonata a UE pentru a contracara eventualele riscuri ale unei penurii. "Contam pe solidaritatea europeana", a declarat premierul bulgar Serghei Stanisev, care considera "inacceptabil" ca europenii sa devina "ostaticii" acestei crize ruso-ucrainene.


"Comisia Europeana ar trebui sa pregateasca un catalog al actiunilor pe termen scurt si pe termen lung", a adaugat ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski.


Presedintii bulgar Gheorghi Parvanov si ucrainean, Viktor Iuscenko, au vorbit la telefon si au fost de acord cu ideea trimiterii unor experti independenti care sa verifice cantitatile exportate la punctele de distributie a gazului dintre Rusia si Ucraina.


La randul sau, presedintele polonez Lech Kaczynski a cerut  Uniunii Europene sa-si asume un rol de mediator in conflictul ruso-ucrainean, potrivit unei declaratii publicate pe site-ul sau internet.


Comisarul european pentru energie Andris Piebalgs a avut deja convorbiri bilaterale cu premierii Romaniei si Bulgariei, pentru ca acestea sunt doua dintre tarile cu situatii mai deosebite, a declarat  purtatorul sau de cuvant Ferran Tarradellas. Pe de alta parte, potrivit corespondentului RRA la Moscova, citat de RADOR, premierul rus, Vladimir Putin, a declarat  in cursul unei intalniri cu seful Gazprom, Aleksei Miller, ca a fost sunat de presedintele Romaniei si de premierul Bulgariei, care s-au aratat foarte ingrijorati de situatia livrarilor de gaze in aceste tari. Miller a numit situatia livrarilor de gaze spre Balcani "dramatica", acuzand Ucraina de blocarea completa a livrarilor in directia Romaniei, Bulgariei, Greciei, Macedoniei si in Turcia prin Ucraina. El a declarat ca Gazprom livreaza in continuare in Europa intregul volum de gaze contractat, marind pana la valoarea maxima livrarile pe alta ruta decat cele prin Ucraina.


Daca nu se rezolva criza, premierul ceh Mirek Topolanek nu a exclus posibilitatea de a recurge la o "optiune extrema", care ar consta in organizarea unui summit tripartit cu Rusia si Ucraina.


O delegatie a Uniunii Europene s-a aflat marti in Ucraina, la invitatia Kievului, pentru a examina problemele de tranzit al gazului rusesc catre Europa. Europenii au avut acces la toate documentele solicitate, in afara de contractele privind gazele naturale incheiate cu Rusia. Pentru a fi aratate si acestea, este necesara aprobarea Gazprom, a declarat un responsabil al Presedintiei ucrainene.


Gazprom si-a anuntat prezenta la Bruxelles, pentru a se intalni cu membri ai Comisiei Europene si ai Parlamentului European, vorbind despre "negocieri", dar un purtator de cuvant al Comisiei nu a fost in masura sa confirme o asemenea intalnire.


Indiferent ce va fi, rusii si ucrainenii par dispusi sa reia negocierile: seful companiei publice ucraineneNaftogaz, Oleg Dubina, se va duce  la Moscova pentru a se intalni cu omologul de la Gazprom.


Grupul rus a spus ca este "dispus sa discute zi si noapte" cu Kievul pentru a reglementa conflictul, a afirmat la Berlin vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, care a acuzat din nou "partea ucraineana" ca este "in totaltate responsabila de tot ceea ce se intampla".


Moscova si Kievul isi arunca reciproc responsabilitatea pentru conflict, Rusia acuzand Ucraina ca "fura" o parte din gazul din Rusia care tranziteaza teritoriul ucrainean catre Europa, in timp ce Ucraina acuza Rusia ca nu furnizeaza gazul necesar clientilor europeni.


Moscova a intrerupt la 1 ianuarie aprovizinarea cu gaz a Ucrainei, in lipsa unui acord asupra pretului de livrare a gazelor in 2009 si asupra platii unor datorii. In iarna dintre 2005 si 2006 un diferend ruso-ucrainean similar a perturbat pentru scurt timp aprovizionarea cu gaz a mai multe tari din Europa. La cateva luni de la razboiul din Georgia, in care Moscova a aratat ca nu sovaieste sa recurga la forta pentru a-si mentine in sfera de influenta fostele republici sovietice, noua criza pune la indoiala credibilitatea Gazprom ca furnizor, facand Europa sa reflecteze din nou asupra dependentei sale de gazul rusesc si a necesitatii de diversificare a surselor de aprovizionare, atrag atentia analistii.