E scump sa fii "baiatul rau": Bugetul Rusiei pe 2015 arata ca economia se scufunda

Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 12:35
4357 citiri
E scump sa fii "baiatul rau": Bugetul Rusiei pe 2015 arata ca economia se scufunda

Trei runde de negocieri au fost necesare ca Vladimir Putin sa isi faca curaj pentru a promulga Legea bugetului pe 2015. Aceasta a ajuns in cele din urma in Duma, camera inferioara a Parlamentului, dezvaluind o imagine mai neagra a economiei rusesti decat cea cosmetizata de propaganda Kremlinului.

Din planurile investitionale anterioare s-au evaporat 700 de miliarde de ruble (aproximativ 18 miliarde de dolari), lasand sa se intrevada si realismul prognozelor emise de Banca Mondiala care a estimat o crestere economica de doar 0,3% in 2015 pentru economia Rusiei. Peisajul auster este completat de scaderea puterii de cumparare a rublei, moneda nationala pierzand 20 de procente in doar un an in fata dolarului american, si de noile accize ce urmeaza sa se aplice bauturilor alcoolice si produselor din tutun.

Zvonurile venite din Moscova lanseaza si varianta impunerii de catre Banca Centrala a unei masuri de control a capitalului iesit din tara, 50 de miliarde de dolari fiind retrase din Rusia numai in primul trimestru al acestui an, anunta The Economist.

Putin isi tine bugetarii aproape

Chiar si asa, exista cateva categorii profesionale care vor beneficia de cresteri salariale dintr-un buget al saraciei. Sectoarele vizate sunt cel al Apararii, unde planurile presedintelui rus vizeaza o crestere de 20% a bugetului in cursul anului viitor, parte a unui plan de revigorare a industriei militare din Rusia conturat pe suplimentarea bugetului Apararii cu 85% intre 2012 si 2017, dar si serviciile sociale din sistemul bugetar, angajatii din Sanatate, Asistenta Sociala si Educatie urmand sa beneficieze de salarii majorate de la 1 ianuarie.

Pariul pe petrol a dat gres

Sunt destule semne de intrebare daca acest buget va putea fi transpus in cifre reale de catre guvern, in conditiile in care Rusia a mizat pe exportul masiv al petrolului la un pret de 105 dolari pe baril, in timp ce cotatia actuala este de 90 de dolari, iar estimarile consultantilor de la Energy Aspects arata o perioada de stagnare de inca noua luni sub 100 de dolari pentru barilul de petrol.

Pariul pus pe exportul petrolului extras din Rusia nu pare sa dea rezultatele scontate pe masura ce China si Statele Unite renunta din ce in ce mai mult la consumul combustibilor fosili. Vestea nu este de bun augur pentru rusi, influenta vanzariilor de petrol in PIB-ul Rusiei fiind de aproximativ 10% acum, de trei ori mai mare fata de perioada 2007.

Previziuni propagandistice

In ciuda ingrijorarii in crestere manifestata de catre organismele financiare internationale, liderii de la Kremlin se incapataneaza sa picteze in roz estimarile privind evolutia economica pe 2015.

Astfel, cresterea economica trecuta in bugetul pe anul viitor este prognozata la 1,5%, mai mare chiar decat estimarea din toamna trecuta emisa de Banca Mondiala. La fel, nivelul inflatiei asumat de guvernul moscovit este de 5%, desi la aceasta ora Rusia se confrunta deja cu inflatie galopanta care a atins pragul de 7,6%.

Cosmetizarea cifrelor poate sa aiba un avantaj in fata populatiei obediente, dar pe plan extern, analistii prevad o prabusire din punct de vedere competitiv a economiei rusesti.

#buget 2015 rusia, #proiectie bugetara 2015 rusia, #vladimir putin, #devalorizare rubla, #inflatie Rusia, #economia ruseasca , #stiri Vladimir Putin