Efectele crizei economice globale

Vineri, 06 Februarie 2009, ora 15:32
2909 citiri
Efectele crizei economice globale

(BBC) Pe masura ce semnele incetinirii economice incep sa se faca simtite in intreaga Europa, creste numarul protestelor industriale fata de reducerea locurilor de munca si fata de preturile mici.

Islanda este tara cel mai grav afectata de criza economica globala. Implozia economiei impovarate de datorii si lunile de demonstratii populare impotriva administrarii de catre oficialitati a crizei au dus la demisia ministrului conservator, Geir Haarde, pe 26 ianuarie.

Islanda a mai fost fortata si sa aranjeze un pachet de refinantare de 10 miliarde de dolari din partea FMI. Noua administratie interimara, condusa de Johanna Sigudardottir, intentioneaza sa inlocuiasca comisia de conducere a bancii centrale nationale, pe care protestatarii o acuza pentru starea economiei.

Letonia

Letonia s-a confruntat cu nemultumirile sociale legate de plonjarea in gol a economiei sale.

Un protest anti-guvernamental din data de 13 ianuarie a degenerat in cea mai grava revolta de cand Letonia s-a rupt de Uniunea Sovietica in 1991.

Guvernul a taiat cheltuielile si a marit taxele, pentru a face fata rambursarii datoriilor tot mai mari, dar aceasta a dus la tensiuni sociale. Guvernul a fost de acord cu un pachet de ajutoare agricole in valoare de 27 de milioane de latsi (39 milioane de euro).

Grecia

Mii de fermieri greci au folosit tractoare si camioane pentru blocarea principalelor drumuri, in incercarea de obtinere a unor subventii mai mari din partea guvernului.

Actiunile au blocat soselele care leaga Grecia de Bulgaria, Turcia si de alte state balcanice.

Fermierii spun ca sufera de pe urma scaderii drastice a preturilor porumbului, graului si bumbacului, dar guvernul spune ca nu poate mari ajutoarele pe care deja le-a acordat, din cauza reducerii cheltuielilor in Uniunea Europeana.

Rusia

Mai multe mii de oameni au demonstrat in Moscova si Vladivostok, estul indepartat al Rusiei, cerand guvernului sa demisioneze, pe fondul problemelor economice tot mai mari ale tarii - cele mai mari proteste anti-guvernamentale din ultimii ani.

Intre timp, suporterii pro-Kremlin au tinut un mars in favoarea masurilor anti-criza ale premierului Vladimir Putin.

Rusia a cheltuit o treime din rezervele sale monetare - aproximativ 200 de miliarde de dolari - pentru sustinerea rublei, care a cazut odata cu scaderea preturilor petrolului.

Franta

Un milion de muncitori au pus jos uneltele, intr-un protest national in Franta, din data de 29 ianuarie, pentru a protesta fata de situatia economica tot mai rea si fata de ceea ce ei au descris ca raspuns inadecvat din partea guvernului fata de criza.

Acestia vor ca guvernul sa faca mai multe pentru protejarea locurilor de munca si a salariilor. Primul ministru, Francois Fillon a anuntat o initiativa de 33 de miliarde de dolari cu scopul de revitalizare a economiei franceze si de creare a unor noi locuri de munca. Planurile includ 1.000 de proiecte publice de construire si renovare a locatiilor istorice.

Marea Britanie

Premierul Gordon Brown a cerut un raspuns global in fata scaderii economice. In timp ce somajul este in crestere, promisiunea lui Brown din 2007 de creare a mai multor locuri de munca pentru muncitorii britanici a capatat o importanta in plus.

Astfel ca, atunci cand o disputa a aparut in estul Angliei legata de folosirea firmelor de constructie italiene si portugheze pentru o rafinarie petroliera, detinuta de compania franceza Total, grevele ilegale s-au imprastiat in industria britanica a energiei.

Bulgaria


Fermierii bulgari au blocat un important punct de trecere a frontierei cu Romania pe 4 februarie si au organizat adunari in intreaga tara pentru a presa guvernul sa taie importurile agricole ieftine si sa stabileasca un pret minim al laptelui.

In ianuarie, o demonstratie pasnica antiguvernamentala in capitala bulgara s-a transformat in revolta.

Guvernul de coalitie a raspuns ca va incerca sa plateasca subventiile pe 2009 in avans si a promis marirea pensiilor, a salariilor in sectorul public si a investitiilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#care, #criza, #din, #economiei, #fata, #ianuarie, #mai, #mari, #pentru, #raspuns , #stiri Vladimir Putin