EUObserver: UE incearca sa-si reafirme rolul in viitorul Moldovei

Marti, 29 Mai 2007, ora 12:21
907 citiri

EUObserver, 29 mai 2007 - Bruxelles. UE exercita presiuni asupra Rusiei pentru a revitaliza convorbirile multilaterale privind viitorul Moldovei, pe fundalul temerilor referitoare la posibilitatea ca statul candva proeuropean sa recada in sfera de influenta ruseasca, pe baza unui acord bilateral Chisinau-Moscova, dand o lovitura obiectivelor politicii de vecinatate a Europei.

"Participantii... au facut apel la ambele parti sa reia negocierile, in prezenta lor ca mediatori si observatori", a spus ministrul spaniol de externe Miguel Angel Moratinos, dupa o intrunire cruciala, desfasurata vineri 25 mai la Madrid. "Sper ca formatul 5+2, care reuneste partile cu mediatorii si observatorii, sa-si poata relua activitatea foarte curand".

Intrunirea de la Madrid a reunit UE, SUA, Ucraina, Rusia si OSCE in asa-numitul format 3+2. Formatul 3+2 si formatul 5+2, care include si Moldova si provincia rebela Transnistria, sunt menite a pune capat conflictului din Transnistria, dupa 15 ani de armistitiu tensionat.

Rusia continua sa mentina 1.300 de trupe de "mentinere a pacii" in regiunea separatista si trage sforile in guvernul rebel, prin intermediul oamenilor precum ofiterul ex-KGB Vladimir Antufeiev, care conduce acum serviciile de securitate din Transnistria. Se spune ca si membri ai elitei ruse, precum ex-premierul Viktor Cernomirdin, ar avea puternice interese de afaceri in regiune.
Presedintele moldovean Vladimir Voronin a rupt legaturile cu Rusia in 2003 si a spus ca va indruma Moldova spre integrarea in UE, antrenand proiecte precum misiunea UE de control al frontierei Transnistriei. Dar el nu a reusit sa puna in practica reformele democratice si economice pro-UE si este considerat tot mai mult o enigma, la Bruxelles.

Clubul 5+2 a ramas latent in cea mai mare parte a anului trecut, insa din august dl Voronin a negociat direct cu oficialitatile ruse. Convorbirile bilaterale s-au concretizat intr-un nou proiect de acord de reunificare in cadrul caruia transnistrenii preiau functii importante la Chisinau, iar trupele ruse raman in tara pe termen indefinit.

"Aceasta prezenta militara poate destabiliza Moldova in orice moment. Daca pe viitor Parlamentul moldovean voteaza o politica ce nu este pe placul Rusiei, Rusiei i-ar fi foarte usor sa organizeze o provocare (cum ar fi o lupta armata de mica anvergura impotriva fortelor sale) si atunci puterea rusa ar fi gata sa reactioneze", a avertizat un diplomat marcant din cadrul grupului 5+2.
Alte contacte din grup au spus EUObserver ca liderul rus Vladimir Putin a citit si aprobat saptamana trecuta acordul bilateral privind Transnistria. Presedintii Putin si Voronin ar urma sa se intalneasca la Sankt Petersburg, la 10 iunie, pe marginea summit-ului CSI, pe fundalul preocuparilor ca acordul ar putea fi semnat in acea zi si prezentat UE drept un fapt implinit.

Intr-un interviu acordat la 22 mai agentiei ruse Ria Novosti, presedintele Voronin a criticat chiar implicarea UE in formatul 5+2, desi Uniunea s-a alaturat grupului chiar la cererea acestuia. "Imediat ce ne apropiem de un acord principal asupra acestei probleme, se intampla ceva - o provocare pusa la cale pe plan local sau in Occident, sau o scurgere de informatii sau altceva", a spus el.

Analisti precum Nicu Popescu de la Consiliul European pentru Relatii Externe spun ca situatia este partial legata de dorinta lui Voronin de a se mentine la putere si partial de esecul politicii de vecinatate a UE (ENP). ENP cere tarilor sa preia valorile si standardele UE, dar in schimb nu le ofera stimulente puternice, cum ar fi o viitoare aderare la UE.

Diplomatii ucraineni considera si ei ca actuala criza politica din tara lor are legatura cu slabiciunea propunerii UE pentru statul post-revolutionar. Daca Moldova isi va lega viitorul de Rusia in loc de UE, iar fractiunea prorusa va castiga decisiv la Kiev, acestea ar putea provoca o schimbare de anvergura in rolul UE de forta transformatoare in statele postsovietice.
"Moldova ar fi prima tara recastigata de Kremlin de la Occident, din anii 1970 incoace", scria in blog-ul sau, la 18 mai, un corespondent al revistei britanice The Economist aflat in Transnistria.

Bloombiz

(Sursa: Rador)