Finlanda a aprobat Nord Stream

Vineri, 12 Februarie 2010, ora 14:01
1225 citiri
Finlanda a aprobat Nord Stream

O institutie regionala finlandeza a anuntat vineri ca a aprobat constructia gazoductului Nord Stream, care urmeaza sa aduca gaz din Marea Baltica in Europa, relateaza AFP, citat de NewsIn.

"Agentia regionala de stat pentru sudul Finlandei a acordat Nord Stream AG persimul sa construiasca gazoductul din Rusia pana in Germania, trecand prin zona economica exclusiva finlandeza", potrivit unui comunicat.

Nord Stream, gaozduct cu o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi, urmeaza sa lege Viborg (Rusia) de Greifswald (Germania) pe o distanta de 1.198 kilometri, trecand pe sub Marea Baltica.

Proiectul este condus de grupul rus Gazprom, in parteneriat cu companiile germane On Ruhrgas si BASF-Wintershall.

Un sfert din gazul consumat in Uniunea Europeana provine din Rusia.

Nord Stream ar putea scadea riscursurile ce planeaza asupra UE din cauza diferendelor dintre Rusia si Ucraina, tara prin care tranziteaza in prezent 80% din gazul rus.

Toate tarile vizate de constructia acestui gazoduct si-au dat acordul.

"Este o decizie importanta, nu numai pentru securitatea energetica europeana, dar si pentru mediu", a declarat purtatorul de cuvant al Nord Stream, Sebastian Sass.

Permisul a fost oferit de autoritatea regionala, in urma unei examinari foarte stricte a consecintelor asupra mediului, potrivit lui.

Premierul rus Vladimir Putin a aparat proiectul in 10 februarie.

#finlanda, # aprobare, # nord, # stream , #stiri Vladimir Putin