Gerhard Schroeder sustine ca Romania trebuie sa negocieze direct cu Rusia pretul gazelor

Miercuri, 23 Aprilie 2008, ora 14:43
1293 citiri

Romania poate rezolva problema pretului ridicat la gaze doar prin discutii directe cu Rusia, a declarat intr-un interviu pentru revista Capital fostul cancelar german Gerhard Schroeder, in prezent presedinte al comitetului actionarilor companiei Nord Stream, detinuta in proportie de 51% de Gazprom.Aflat intr-o vizita "discreta" in Romania, in calitate de consultant international al trustului de presa Ringier, care a sarbatorit 175 de ani de existenta, Gerhard Schroeder a declarat intr-un interviu pentru revista Capital ca solutia pentru un pret mai bun la gazele rusesti este negocierea directa cu Rusia.


Intrebat de ce Romania plateste unul din cele mai ridicate preturi din Europa pentru gazele importate din Rusia, Schröder a raspuns ca "la nivelul autoritatilor exista o discutie legata de modul cum se negociaza contractele".


"Dar, cum acestea sunt acorduri bilaterale intre guvernele tarilor, nu ma pot amesteca. Stiu insa ca Romania dezvolta o relatie buna cu Rusia si ca vrea in continuare sa faca acest lucru", a adaugat fostul cancelar.


Faptul ca Romania importa gazele prin intermediari si nu direct de la Gazprom, ceea ce contribuie la cresterea preturilor, este o "problema ce poate fi rezolvata doar prin discutii directe intre Rusia si Romania", a spus fostul Schroeder.


Social-democratul german este o figura controversata pe scena internationala din cauza relatiei stranse cu presedintele Vladimir Putin, mai ales ca a intrat pe statul de plata al Gazprom la doar o luna dupa incheierea mandatului sau de cancelar, in decembrie 2005. El detine in prezent functia de presedinte al comitetului actionarilor companiei Nord Stream, detinuta in proportie de 51% de Gazprom, care va construi gazoductul submarin ce va lega direct Rusia de Germania, ocolind statele baltice si Polonia. Contractul pentru acest gazoduct a fost semnat in timpul campaniei electorale din toamna lui 2005, cand presedintele Putin a facut o vizita la Berlin.


 "Nu inteleg aceste critici si cred ca nici nu sunt la obiect!  Europa importa 500 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Pana in 2015, vom avea nevoie de o cantitate mai mare cu 200 de miliarde de metri cubi pe an. Conducta Nord Stream, care trece prin Marea Baltica, poate sa transporte 55 de miliarde de metri cubi de gaze din cantitatea suplimentara de 200 de miliarde de metri cubi mentionata mai devreme. Asta inseamna ca avem nevoie de toate retelele de conducte, pentru ca Europa are o nevoie crescanda de gaze din Rusia. De aceea, aceasta conducta nu concureaza cu gazoductele din Polonia sau Ucraina, nici cu cele din Europa de Sud-Est. (...) In 2006, Parlamentul European a hotarat sa fie construita aceasta conducta. Asadar, noi facem ceea ce Europa asteapta. Din acest punct de vedere, nu numai ca nu ar trebui sa fiu criticat, ci sa fiu laudat!", sustine Schroeder.


 Legat de viitorul proiectului gazoductului Nabucco, care ar urma sa traverseze si Romania si sa constituie o alternativa la reteaua de distributie a Gazprom, fostul cancelar german considera ca nu exista destul gaz pentru a umple conducta, spre deosebire de South Stream, proiectul rival rus.


"Nabucco este parte a retelei paneuropene, deci nici europenii si nici eu nu o sa spun ceva contra Nabucco. Intrebarea hotaratoare este daca exista destul gaz pentru ca Nabucco sa functioneze eficient, conform calculelor economice. Am vazut ca toata lumea spune ca este pentru Nabucco, inclusiv SUA. Dar, in acelasi timp, SUA spune ca gazele nu ar trebui sa vina din Iran. Atunci, se pune intrebarea, dar de unde sa vina? Pot sa vina doar de acolo unde exista! Dar aceasta nu este o intrebare la care ar trebui sa raspund eu, ci consortiul de la Nabucco. Pot spune ca South Stream este o conducta importanta care trebuie dezvoltata si ca prin ea va curge gaz care exista. Daca si in cazul Nabucco va fi la fel, ramane sa vedem", a apreciat Schroeder.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...