Investitiile straine directe in Rusia au cazut puternic in 2009

Sambata, 27 Februarie 2010, ora 18:40
1591 citiri
Investitiile straine directe in Rusia au cazut puternic in 2009

Investitiile straine directe in Rusia au inregistrat anul trecut o scadere de 41% fata de 2008, pana la 15,9 miliarde dolari, in conditiile in care economia tarii a suferit cea mai mare contractie de la prabusirea URSS, relateaza Bloomberg.

Investitiile straine totale, care le includ si pe cele din piata de capital, s-au redus cu 21%, la 81,9 miliarde dolari, a anuntat sambata biroul rus de statistica. In acelasi timp, investitiile straine directe in actiuni si obligatiuni rusesti au cazut cu 37,7% in 2009, la 882 milioane dolari.

In ultimul trimestru din 2009, investitiile straine directe din Rusia au insumat 27,2 miliarde dolari, fata de 22,5 miliarde in trimestrul al treilea. Produsul intern brut (PIB) al Rusiei s-a contractat cu 7,9% anul trecut, iar bugetul tarii a trecut pe deficit pentru prima data in ultimul deceniu.

Rusia este cel mai mare producator de energie din lume. Ministrul rus de finante, Alexei Kudrin, declara recent ca Rusia are nevoie de un nou model economic, care nu mai poate fi bazat pe preturi mari la energie si investitii straine ridicate.

Totusi, el estimeaza ca investitiile straine directe ar putea reveni in doi sau trei ani la nivelul de dinaintea crizei, de 60-70 miliarde dolari.

Mai multe companii straine mari si-au redus operatiunile pe piata rusa in ultimul timp, retailerul francez Carrefour hotarand chiar sa iasa complet din Rusia, la doar cateva luni dupa ce a intrat pe piata.

La inceputul lui februarie, premierul Vladimir Putin a cerut ministrilor sa creeze conditii mai favorabile pentru investitiile straine in Rusia, subliniind ca, dupa criza, competitia intre tari pentru atragerea de investitii straine va fi una dura.

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
#investitii, #straine, #rusia, #energie , #stiri Vladimir Putin