Iuscenko ordona consolidarea securitatii la unitatile sistemului de tranzit ucrainean

Marti, 13 Ianuarie 2009, ora 15:42
1184 citiri
Iuscenko ordona consolidarea securitatii la unitatile sistemului de tranzit ucrainean

Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a cerut Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Securitate si Ministerului pentru Situatii de Urgenta sa consolideze controlul asupra unitatilor sistemului de tranzit al Ucrainei, transmite agentia ucraineana UNIAN. Presedintele ucrainean a transmis scrisori in acest sens catre ministrul de interne, Iuri Lutenko, sefului interimar al Serviciului de Securitate, Valentin Nalivaicenko, si ministrului pentru situatii de urgenta, Volodimir Sandra, potrivit serviciului de presa al presedintelui ucrainean, citat de UNIAN.


"In legatura cu reluarea de catre Federatia Rusa a livrarilor de gaz catre statele Europei de Vest, va rog, in limita prevederilor legale in vigoare, sa luati masuri pentru prevenirea unor situatii extraordinare la unitatile sistemului de tranzit al Ucrainei", a subliniat presedintele.


Seful statului vrea sa primeasca neintarziat informatii despre monitorizare si masurile luate, a precizat serviciul de presa al presedintelui.


Kievul a admis marti ca blocheaza gazul rusesc pentru Europa, din cauza "conditiilor de tranzit inacceptabile" impuse de Gazprom, a spus purtatorul de cuvant al Naftogaz, Valentin Zemlianski, citat AFP.


Gazprom anuntase cu cateva minute inainte ca Ucraina impiedica tranzitul spre Europa al gazului, dupa ce Rusia anuntase marti dimineata reluarea partiala a livrarilor spre Europa.


Premierul rus Vladimir Putin, care a avut o intrevedere luni seara cu presedintele Gazprom, Aleksei Miller, a fost de acord cu reluarea livrarilor, dar a avertizat ca orice noua constatare ca Ucraina sustrage din gazul destinat Europei va duce din nou la sistarea gazului.


Purtatorul sau de cuvant Dmitri Peskov daduse anterior asigurari ca Gazprom vrea sa reia livrarile "cat mai repede posibil", dar a avertizat ca ar putea aparea un nou dezacord ruso-ucrainean, legat de "gazul tehnic" care serveste la mentinerea presiunii necesare in gazoductele de tranzit ale Ucrainei.


"Poate aparea o alta problema, aceea a gazului tehnic necesar pentru a asigura tranzitul. Ucraina insista ca acest gaz sa fie furnizat de Gazprom", a spus Peskov. "Rusia plateste costurile de tranzit ucrainenilor si acest cost include tot ce este necesar tranzitului", a adaugat el.


Moscova si Kiev nu au reusit inca sa ajunga la un compromis privitor la pretul gazelor pentru Ucraina pe 2009, in conditiile in care Rusia cere 470 de dolari pe 1.000 de metri cubi, fata de 179,5 dolari in 2008.


Ucraina a refuzat la 31 decembrie o propunere de 250 dolari pentru 1.000 de metri cubi, iar Rusia a taiat livrarile de gaz catre ucraineni a doua zi, ceea ce a afectat grav clientii europeni. Gazprom a spus ulterior ca Ucraina va trebui sa plateasca in 2009 un "pret european" la gaze, amintind ca europenii platesc Gazpromului circa 500 de dolari. In plus, Gazprom cere companiei ucrainene Naftogaz rambursarea unei datorii de 600 de milioane de dolari, iar Ucraina cere la randul ei renegocierea contractului privind taxa de tranzit pentru gazul rusesc.