Putin e gata sa transforme Turcia intr-o noua Ucraina

Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 10:00
9126 citiri
Putin e gata sa transforme Turcia intr-o noua Ucraina
Foto: The Moscow Times

Gazoductul Turkish Stream va inclina balanta puterii pe zona euroasiatica: Turcia va deveni un actor de prim rang atat la nivel economic, cat si geopolitic, Ucraina isi va pierde influenta geopolitica si interesul pe care Bruxellesul i-l acorda, iar Kievul va deveni doar o simpla anexa a Kremlinului.

Teoria este lansata de un specialist in politici energetice de la Universitatea Cambridge, in publicatia EU Observer, la aproape doua luni dupa anuntul lui Vladimir Putin prin care Moscova a renuntat la proiectul South Stream in favoarea variantei Turkish Stream si intr-o perioada in care nimeni nu reuseste sa gaseasca o logica in gandirea liderului rus.

Primul argument ar fi ca, in timp ce South Stream reprezenta o legatura directa cu Europa, menita a ocoli reteaua ucraineana de transport al gazelor naturale, Turkish Stream pare de-a dreptul o varianta "absurda din punct de vedere economic", asa cum sustine si comisarul european pentru energie Maros Sefcovic.

Transfer de responsabilitate

La o privire mai atenta insa, vedem ca Rusia s-a folosit timp indelungat de avantajul de a controla retelele de transport care alimentau Europa. Pe de o parte, acest lucru i-a permis sa-si exercite o pozitie forte in piata, pe de alta a divizat statele europene din punct de vedere poltic.

Odata cu liberalizarea pietei de energie si restrictia impusa operatorilor de a detine si controla infrastructura de transport, Moscova a intampinat dificultati in exercitarea presiunilor financiare sau politice asupra partenerilor europeni.

Criza ucraineana a limitat si mai mult influenta ruseasca in zona periferiei sud-estice a Uniunii Europene, insa un gazoduct ruso-turc poate schimba din nou soarta jocului, crede Chi-Kong Chyong, specialist in politici energetice la Cambridge.

In primul rand, acest proiect reprezinta un transfer de responsabilitate si de costuri in sarcina consumatorilor finali din Europa. Proiectul gazoductului ruso-turc necesita ca operatorii sistemului de alimentare cu gaz din Europa sa investeasca singuri pana in 2019 in crearea retelei de alimentare care sa duca spre granita dintre Turcia si Grecia.

In al doilea rand, dezvoltarea unor centre regionale de furnizare a gazului lichid poate permite Gazprom, in speta Moscovei, sa manipuleze pretul combustibilului.

Atata vreme cat Rusia isi pastreaza resursele in afara teritoriului UE, poate ignora cu desavarsire regulile invocate de Comisia Europeana. Livrarile ulterioare de gaz catre Europa pot face subiectul legilor Buruxellesului, dar Moscova spera sa detina un avantaj pe piata gazelor naturale similar celui pe care OPEC il are acum in piata petrolului.

Banii castigati la robinet

Nu mai exista nicio indoiala ca Rusia isi permite sa influenteze piata gazelor naturale in interes economic si strategic. O demonstreaza din plin livrarile recente catre Ucraina si Turcia, crede expertul de la Cambridge.

Livrarile de gaz rusesc catre Slovacia via Ucraina au inregistrat un declin de peste 65% numai in ultimul an. In aceste conditii, monopolul gazului rusesc pe piata ucraineana pare nestirbit, ba din contra. Cu cat mai putin gaz primeste Europa din Rusia, cu atat mai putin gaz poate livra UE Ucrainei.

In acelasi timp, situatia convine de minune partii rusesti, aflata in plin conflict cu Ucraina la Tribunalul de Arbitraj de la Stockholm. In 2009, Ucraina a contestat contractul incheiat intre Kiev si Moscova privind livrarea gazului la un anumit pret si a solicitat aplicarea pretului de piata din regiune.

Insa, odata ce Rusia si-a redus livrarile de gaz catre Europa, combustibilul s-a scumpit brusc, facand intentia ucrainenilor sa para dea dreptul paguboasa in acest moment.

In acelasi timp, Rusia si-a redus livrarile de gaze in Turcia chiar inainte de a face anuntul-soc despre varianta gazoductului ruso-turc. Reactia oficialilor de la Ankara nu a intarziat sa apara.

"Nu vrem sa ne aflam in aceasi situatie in care se afla statele europene dupa declansarea crizei din Ucraina. Acest conflict ne influenteaza indirect si nu vrem sa ne implicam in aceasta problema", a punctat atunci ministrul Energiei, Tenar Yildiz.

Dupa ce Putin si-a prezentat proiectul noului gazoduct, lucrurile au intrat pe un fagas normal pentru consumatorii turci. In cazul in care Moscova reuseste sa-si duca la bun sfarsit planurile pentru Turkish Stream, iar operatorii de transponrt gaze din Europa se racordeaza la aceasta retea, ne putem astepta la un grad de manipulare mult mai mare.

Joc dublu

Povara resimtita de consumatorii europeni in fata pretentiilor Gazprom va fi aproape dubla fata de efortul financiar din trecut, cred specialistii.

In primul rand, o reducere a livrarilor ii va obliga pe operatorii retelei de transport gaze sa impuna in facturi costuri atat pentru combustibilul mai scump achizitionat din alte surse, cat si costurile suplimentare ale mentinerii retelelor in buna functiune.

Pentru moment, Turcia pare sa aiba toate atuurile pentru a face un joc dublu.

Aceasta pentru ca, odata ce terminalul gazoductului se va afla pe teritoriul sau, influenta Turciei o va transforma intr-o noua Ucraina, una mai greu de manevrat de catre Moscova insa.

Din nefericire, nici Uniunea Europeana nu poate spune ca are in acest moment parteneri de incredere in dialogul cu Ankara sau cu Moscova. Ba chiar dialogul dintre Bruxelles si Kremlin se poate mentine la cote inghetate pentru mult timp de aici inainte.

Pentru moment, Europa e nevoita sa mizeze in continuare pe Kiev, pentru a-si asigura livrarile constante de gaz rusesc, cel putin pana la racordarea la viitorul gazoduct ruso-turc.

#miza gazoductului ruso turc, #turcia influenta piata gaze, #Putin Ucraina gaz rusesc , #stiri Vladimir Putin