Naftogaz se imprumuta de la BERD ca sa plateasca gazele rusesti

Miercuri, 18 Noiembrie 2009, ora 09:22
1078 citiri
Naftogaz se imprumuta de la BERD ca sa plateasca gazele rusesti

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a amanat acordarea unui imprumut de 300 de milioane de dolari companiei de stat ucrainene Naftogaz, fondurile fiind destinate achitarii gazelor naturale importate din Rusia, a anuntat, marti, institutia financiara, citata de Reuters.

Aprobarea creditului a fost amanata intrucat Naftogaz a intarziat aplicarea reformelor asumate, printre care reformarea sistemului de tarifare si schimbarea legislatiei privind achizitiile statului, a argumentat BERD, transmite Mediafax.

"Din nefericire a devenit clar ca au fost inregistrate foarte putine progrese, acesta fiind motivul pentru care proiectul nu a fost supus analizei conducerii in acest moment", a declarat purtatorul de cuvant al biroului BERD din Kiev, Anton Usov.

O decizie a conducerii BERD in privinta imprumutului a fost initial planificata pentru marti.

Suma de 300 de milioane de dolari face parte dintr-un pachet de finantare mai mare acordat de banca companiei. Naftogaz ar urma sa primeasca o a doua transa, de 450 de milioane de dolari, a imprumutului de la BERD in 2010.

Compania a avut mai multe conflicte cu grupul Gazprom privind pretul gazelor naturale importate din Rusia si modalitatile de achitare a acestora, situatia culminand in ianuarie cu intreruperea aprovizionarii cu gaz rusesc a statelor din Europa Centrala si de Est.

Premierul rus Vladimir Putin a facut apel, la inceputul lunii noiembrie, la Uniunea Europeana sa imprumute bani Ucrainei pentru plata gazelor importate din Rusia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#naftogaz, #berd, #gaze, #criza , #stiri Vladimir Putin