Negocierile Rusiei cu SUA pentru aderarea la OMC s-ar putea finaliza in cateva zile

Marti, 31 Octombrie 2006, ora 12:24
911 citiri

Negocierile Rusiei cu SUA pentru aderarea la Organizatia Mondiala a Comertului au ajuns in stadiul final si s-ar putea incheia in cateva zile, a declarat, marti, ministrul rus al economiei, German Gref, citat de Reuters."Nu exista negocieri simple, fara probleme sau intrebari, insa numarul acestora a scazut semnificativ si eu sper ca vom putea adauga ultimele prevederi si ca vom finaliza intelegerea in urmatoarele zile", a adaugat Gref.

Rusia reprezinta mai mare economie mondiala care se afla inca in afara OMC si isi negociaza intrarea in aceasta organizatie de 13 ani. Acordul bilateral de comert cu SUA este cel mai mare impediment al aderarii Rusiei la OMC.

Un purtator de cuvant al Biroului de comert american a declarat ca negocierile se apropie de final. Negociatorii rusi si americani au depus eforturi pentru a rezolva incompatibilitatile legate de accesul pe piata din Rusia a produselor agricole, de aviatie sau a serviciilor financiare. Oficialii de la Washington s-au declarat ingrijorati in privinta protejarii, de catre Rusia, a drepturilor de proprietate intelectuala.

Dupa o posibila incheiere a negocierilor cu SUA, Rusia trebuie sa incheie un acord cu toate cele 149 de state membre ale OMC, proces care ar putea dura mai multe luni.

O serie de 13 companii occidentale, printre care grupurile americane Ford si Boeing, dar si gigantul anglo-olandez Shell au cerut, luni, presedintelui american George W. Bush si celui rus, Vladimir Putin, sa accelereze aderarea Rusiei la OMC, potrivit Camerei de Comert americane de la Moscova.

Reprezentantii companiilor s-au adresat, in scris, celor doi sefi de stat, cerandu-le sa puna punct conflictelor legate de intrarea Rusiei in Organizatia Mondiala a Comertului, care s-ar incheia in cazul in care Washington-ul ar da unda verde pentru aceasta aderare, a declarat un reprezentant al Camerei de Comert americane de la Moscova.

Acesta a confirmat informatiile publicate de ziarul rus Kommersant, potrivit carora printre semnatarii acestei petitii se numara grupul de automobile Ford, care detine o uzina in apropiere de Sankt Petersburg, dar si grupul aeronautic Boeing, care urmareste incheierea unor contracte cu cea mai mare companie ruseasca, Aeroflot, controlata de stat.

NewsIn