Niciun progres in "razboiul" gazului ruso-ucrainean, cu trei zile inainte de expirarea ultimatumului

Marti, 30 Decembrie 2008, ora 09:14
781 citiri
Niciun progres in "razboiul" gazului ruso-ucrainean, cu trei zile inainte de expirarea ultimatumului

Rusia si-a exprimat luni speranta unei rezolvari a conflictului cu Ucraina din cauza gazului, desi luni, cu trei zile inainte de expirarea ultimatumului fixat de Gazprom, nu se constatat niciun progres. "Tocmai am vorbit cu Viktor Andreievici (Iuscenko, presedintele ucrainean - n.red.) si pentru moment nu am ajuns la niciun acord", a declarat premierul rus Vladimir Putin, citat de agentia RIA Novosti. "Nu vor sa plateasca", a spus Putin.


Potrivit Moscovei, Ucraina datoreaza peste doua miliarde de dolari gigantului rus Gazprom pentru gazul livrat in noiembrie si decembrie si penalitati pentru platile intarziate. Kievul contesta o parte dintre penalitati si da asigurari ca nu reuseste sa isi plateasca datoria din cauza crizei care a provocat caderea dramatica a monedei sale.


Viceministrul rus de externe Andrei Denisov a spus insa ca spera in continuare in solutionarea conflictului inainte de 31 decembrie, data la care expira contractul dintre Gazprom si Ucraina. In lipsa reinnoirii contractului, Gazprom ameninta ca va inceta furnizarea de gaz catre Ucraina incepand din 1 ianuarie.


Solutionarea acestui conflict este cu atat mai importata pentru Kiev, cu cat presedintele rus Dmitri Medvedev a amenintat joi Ucraina cu "sanctiuni", daca nu isi plateste datoriile in timp util.


"Sunt sigur ca exista o solutie. Este posibil sa o gasim cu 15 minute inainte de Anul Nou, asa cum s-a intamplat cu Belarusul", a declarat Denisov, citat de agentia Interfax. Oficialul rus se referea la conflictul care a durat pana in noaptea de 31 decembrie 2006, intre Rusia si Belarus, cu privire la livrarile de gaz catre Minsk. Cele doua parti au ajuns la un acord in ultimul moment.


Purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, apreciase sambata ca exista "o sansa din doua" ca Rusia sa isi inceteze livrarile de gaz pentru Ucraina la 1 ianuarie, daca aceasta tara nu isi plateste datoria.


Consiliul de administratie al Gazprom a insarcinat conducerea societatii sa continue negocierile pentru ca "Ucraina sa isi plateasca integral datoriile", a anuntat luni grupul intr-un comunicat.


Pe de alta parte, o delegatie a Naftogaz, societatea ucraineana de hidrocarburi, se afla luni la Moscova pentru negocieri cu Gazprom, potrivit purtatorului de cuvant, Valentin Zemlianski. Intrebat ce sanse sunt ca Ucraina sa ramana fara gaz la 1 ianuarie, acesta a raspuns: "Nimic nu este clar. Totul se decide in sferele inalte ale puterii".


Gazprom a dorit luni sa isi linisteasca partenerii europeni, 80% din gazul rus vandut Europei trecand prin Ucraina. In timpul unui conflict precedent, in ianuarie 2006, livrarile spre Europa au fost afectate, iar Gazprom a acuzat Kievul ca fura din gazul destinat europenilor.


Gazprom subliniaza ca Ucraina trebuie sa isi respecte obligatiile contractuale, pe de o parte, si ca, spre deosebire de iarna anului 2006, anul acesta Kievul are rezerve de gaz suficiente pentru toata iarna.


"Membrii Consiliului (de administratie) au subliniat in mod deosebit ca Gazprom isi va indeplini in totalitate angajamentele fata de consumatorii europeni", promitea astfel luni compania rusa.


"Speram cu adevarat ca propunerile noastre (...) vor fi acceptate de partea europeana, pentru a putea intra in noul an cu contracte semnate si linisti popoarele Europei, Rusiei si Ucrainei", a declarat la randul sau directorul adjunct al Gazprom, Aleksandr Medvedev.


Presedintele grupului rus, Aleksei Miller, avertizase vineri Europa ca nu poate exclude perturbari, in cazul in care situatia evolueaza dupa un "scenariu defavorabil".