Nu mai e loc de pace intre Bruxelles si Moscova: UE cere si altor tari sa impuna sanctiuni Rusiei

Vineri, 18 Martie 2016, ora 20:00
2045 citiri
Nu mai e loc de pace intre Bruxelles si Moscova: UE cere si altor tari sa impuna sanctiuni Rusiei
Foto: Kremlin

Cu doar trei luni inainte de reanalizarea regimului de sanctiuni impus Rusiei de Uniunea Europeana, liderii de la Bruxelles par sa adopte iarasi o pozitie transanta in relatiile cu Moscova.

Intr-un comunicat al Consiliului European, condus de Donald Tusk, se reafirma dorinta liderilor europeni de a mentine sanctiunile impuse Rusiei in urma declansarii crizei din Ucraina si se face apel la alte state din afara blocului comunitar de a adopta aceeasi pozitie, informeaza Reuters.

Reactia Consiliului European pare sa vina ca raspuns la manifestarile dedicate de Moscova aniversarii a doi ani de la anexarea Crimeii, vineri, 18 martie, presedintele Vladimir Putin aflandu-se chiar la o ceremonie pe santierul noului pod care va face legatura intre Crimeea si Rusia continentala.

"Uniunea Europeana ramane consecventa in politica de nerecunoastere a declararii Crimeii drept teritoriu rusesc, aceasta incluzand si impunerea sanctiunilor economice.

Facem apel si catre restul statelor membre ONU sa adopte aceeasi politica de nerecunoastere a procesului de anexare a Crimeii", se arata in comunicatul emis de organismul european.

Liderii de la Bruxelles au mentionat si ca interdictiile impuse companiilor europene de a investi in exploatarea zacamintelor rusesti de gaz si petrol din Marea Neagra vor ramane in vigoare.

Kremlinul a raspuns imediat prin vocea purtatorului e cuvant Dimitry Peskov, acesta declarand ca problema Crimeii "nu face obiectul negocierii sau a relatiilor internationale".

"Rusia nu a discutat si nici nu va discuta problema teritoriilor sale cu cineva", declarat Peskov.

In urma cu doi ani, un referendum organizat ad-hoc de locuitorii din Crimeea a stabilit ca peninsula sa iasa de sub jurisdictia Kievului si sa se alipeasca Rusiei.

Rai turistic - zona militarizata

De atunci, soarta Crimeii s-a schimbat in mod radical. Daca, pana in urma cu doi ani, peninsula era vazuta ca o destinatie turistica de exceptie din Marea Neagra, acum tinde sa se militarizeze pe zi ce trece.

NATO si UE au manifestat deja ingrijorare fata de strategia Moscovei de a constitui o zona defensiva in peninsula, mai multe baterii de rachete antiaeriene fiind comasate in Crimeea.

Uniunea Europeana, Statele Unite, Japonia, Australia si Canada au condamnat anexarea teritoriului ucrainean de catre Rusia, dar state precum China sau Brazilia au evitat sa se pronunte in aceasta privinta.

Regimul sanctiunilor economice impuse de UE a debutat abia in iulie 2014, la aproape 4 luni dupa ce Washingtonul impusese masuri similare fata de Rusia.

In timp, regimul de sanctiuni economice s-a inasprit ducand la cea mai abrupta criza a relatiilor dintre Occident si Rusia de dupa sfarsitul Razboiului Rece.

Concomintent in doua regiuni din estul Ucrainei a izbucnit un razboi civil intre fortele militare controlate de Kiev si separatistii pro-rusi alimentati cu arme si luptatori de catre Moscova.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sanctiuni economice UE Rusia, #anexare Crimeea, #vladimir putin, #criza Ucraina , #stiri Vladimir Putin