Oligarhii sunt afectati de problemele brutale cu care se confrunta economia Rusiei

Marti, 10 Februarie 2009, ora 09:41
1360 citiri
Oligarhii sunt afectati de problemele brutale cu care se confrunta economia Rusiei

Violenta crizei care a lovit Rusia de sase luni a refacut amplu cartile economiei rusesti, slabind considerabil oligarhii in profitul statului, imbogatit pe viitor cu drept de viata si de moarte asupra celor mai indatorati dintre ei, relateaza AFP.

Estimarile rare ale pierderilor suferite de magnatii cei mai vizibili, neconfirmate, sunt intr-adevar ingrijoratoare. Doar Oleg Deripaska, considerat candva cel mai bogat om din tara, a avut pierderi de 30 de miliarde dolari, potrivit cotidianului Kommersant, iar in conformitate cu relatarile publicatiei concurente Izvestia, de 34 miliarde dolari.

Saptamana trecuta, statul a salvat, cu o suma ce nu a fost dezvaluita, una dintre principalele companii ale lui Deripaska, producatorul de automobile GAZ. Anterior, Rusia acordase ajutoare generoase grupului de aluminiu Rusal si bancii Soiuz, tot ale lui Deripaska.

Restul palmaresului oamenilor de afaceri saraciti, stabilit la sfarsitul lui decembrie de cotidianul Izvestia, cu titlul provocator "Nu mai exista oligarhi", are aceeasi amploare: Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal Chelsea, a pierdut 22,2 miliarde dolari, iar siderurgistul Vladimir Lissin a pierdut la fel de multi bani.

Indatorati pana in gat pentru ca s-au imprumutat nelimitat in strainatate, adesea ipotecand active enorme, numerosi oligarhi nu au avut alta solutie decat sa se adreseze statului, ca sa evite falimentul.

Caderea este brutala pentru casta heteroclita de oameni de afaceri imbogatiti intr-un fel controversat in anii haotici ce au urmat destramarii URSS-ului. Oligarhii fusesera de altfel obligati deja sa se mai amestece in politica, dupa venirea la putere a lui Vladimir Putin in anul 2000.

Pe viitor, "statul are toate atuurile", subliniaza Olga Kricitanovskaia, sociolog si autor de carti despre elitele rusesti, raspunzand unei intrebari a AFP.

"Criza da statului mijloace suplimentare. Statul poate tipari si da bani oligarhilor, ii poate urmari in justitie, le poate impigne firmele in faliment sau le poate salva pe cele pe care vrea sa le salveze", observa Kricitanovskaia.

De altfel, ar fi fals sa afirmam ca oligarhia a disparut, estimeaza sociologul citat. Oligarhia s-a transformat, "sudand afacerile si administratia", spre marele profit al amandurora.

"Oligarhii din anii '90 au fost spuma capitalismului tanar, ambitios, popular, zgomotos. Nu erau la fel de puternici ca acum, nu controlau intregi sectoare industriale. Oligarhia actuala este cea adevarata, care nu face galagie, asa cum trebuie sa fie", a concluzionat Olga Kricitanovskaia.

Aleksei Goriaiev, economist la centru de cercetare moscovit Cefir, reia, de asemenea, imaginea statului devenit "principalul oligarh" in detrimentul magnatilor. Sectoarele cele mai afectate sunt finantele si metalurgia, a atras atentia Goriaiev.

Proiectul crearii unui gigant metalurgic national pornind de la mai multe grupuri private - Norilsk Nickel, Rusal, Metalloinvest si altele - ilustreaza, de altfel, tendinta. Proprietarii companiilor au propus statului sa preia un pachet de 25% din actiunile lor, in schimbul stergerii datoriilor firmelor de la bancile publice.

Raspunsul este iminent, a indicat consilierul economic al Kremlinului, Arkadi Dvorkovici, in cadrul unui interviu acordat luni cotidianului Moscow Times.

"Intelegem ca nu ar fi corect sa acoperim datoriile unor grupuri private cu banii contribuabililor", dar in caz contrar, "mii de salariati ar fi in pericol", a subliniat Dvorkovici.

In pofida acestui aspect, este "foarte improbabil" ca statul rus sa se implice semnificativ in sectorul privat, asigura consilierul economic al Kremlinului. "Oamenii de afaceri din Rusia nu vor renunta usor la activele lor. S-au chinuit destul, ca sa obtina intreprinderile lor", a mai spus Dvorkovici.

 

#oligarhi, # rusia, # economie, # faliment , #stiri Vladimir Putin