Oligarhul rus Oleg Deripaska, suspectat de spalare de bani pentru mafia rusa, in Spania

Luni, 19 Octombrie 2009, ora 09:09
2254 citiri
Oligarhul rus Oleg Deripaska, suspectat de spalare de bani pentru mafia rusa, in Spania

Oligarhul rus Oleg Deripaska este suspectat de justitie ca a spalat patru milioane de euro in contul mafiei ruse, in Spania, in perioada 2001-2004, a afirmat cotidianul El Mundo in editia de duminica, transmite AFP.

Judecatorul de instructie din Audienta nationala (tribunalul insarcinat in special cu cazurile de terorism), Baltazar Garzon, va merge la Moscova in prima saptamana a lunii decembrie, pentru a-l interoga pe acest apropiat al lui Vladimir Putin si patron al gigantului mondial de aluminiu Rusal, informeaza Mediafax.

Averea lui Deripaska a fost estimata la peste 16,3 miliarde de euro, transformandu-l in oligarhul cel mai bogat din Rusia, potrivit El Mundo.

Dar criza economica a redus puternic aceasta avere.

Potrivit unor surse apropiate de ancheta si intervievate de cotidian, unele indicii ar dovedi ca Deripaska a participat la o operatiune de spalare a patru milioane de euro, in perioada 2001-2004.

Fostii sai parteneri, Michael Cernei si M. Majmadov, sunt de asemenea suspectati ca au participat la aceasta retea care ar fi colaborat cu mafia rusa Izmailovskaia.

Un martor-cheie stabilea clar o relatie intre miliardarul rus si mafia Izmailovskaia, precizeaza El Mundo.

Anchetatorii cerceteaza in detaliu o intreprindere situata in Valencia, filiala a marii intreprinderi ruse UMGC, administrata de cei trei parteneri, pe care Deripaska ar fi utilizat-o pentru a spala banii.

Intreprinderea, specializata in "pig-iron" (fonta), ar fi achizitionat acest material in Rusia, pentru un anumit pret, la care s-a adaugat o alta suma, in contabilitatea finala.

Aceasta suma suplimentara ar putea reprezenta suma de bani spalata pentru mafia rusa.

Cotidianul afirma ca in prezent cererea de colaborare a justitiei spaniole trimisa autoritatilor din Marea Britanie, pentru a-l localiza pe Michael Cernei, a ramas fara nici un rezultat.

Marea Britanie da asigurari ca ea nu l-a localizat, dar autoritatile spaniole sunt sceptice in aceasta privinta.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Deripaska, # spalare, # bani, # mafie, # oligarh , #stiri Vladimir Putin