Proiectul South Stream ar putea fi anulat dupa alegerile din Ucraina

Miercuri, 13 Ianuarie 2010, ora 16:17
1430 citiri
Proiectul South Stream ar putea fi anulat dupa alegerile din Ucraina

Rusia ar putea renunta la constructia gazoductului ruso-italian South Stream, proiect ce ocoleste Ucraina, daca in urma alegerilor prezidentiale de duminica la Kiev va veni un om mai loial Moscovei, considera experti din Turcia citati de Kommersant, transmite NewsIn.

Principalul subiect al negocierilor de miercuri de la Moscova dintre premierul rus Vladimir Putin si omologul sau turc Recep Erdogan va fi energia, inclusiv realizarea proiectului South Stream.

"Pentru Rusia, in continuare, de importanta sunt proiectele de transport al gazelor in Europa, ocolind Ucraina. In august, Ankara a autorizat Rusia sa inceapa lucrarile de explorare pentru construirea gazoductului South Stream prin zona sa economica din Marea Neagra.

Mai mult, partile au semnat un protocol pentru proiectul gazoductului Blue Stream-2 pe sub Marea Neagra din Novorossiisk spre Turcia si apoi spre Orientul Mijlociu si probabil pana in Cipru.

Moscova intentioneaza sa inceapa deja constructia gazoductului South Stream in noiembrie, insa Turcia deocamdata nu si-a dat acordul pentru amplasarea conductei, considerat vital pentru soarta proiectului", scrie publicatia rusa.

Potrivit unor surse din guvernul Rusiei si din Gazprom, citate de Kommersant, la negocierile de miercuri nu se intentioneaza semnarea unor documente ce vizeaza proiectul.

Proiectul South Stream, care presupune costuri de constructie de circa 15 de miliarde euro, prevede transportul anual a 31 miliarde metri cubi de gaz - cu posibilitatea cresterii capacitatii la 63 miliarde metri cubi ulterior - din Asia Centrala catre Europa, evitand Ucraina, cu care Moscova a avut deja mai multe conflicte legate de tranzitul gazului rusesc catre principale piete europene.

Conducta South Stream va avea o lungime de 900 kilometri, iar primele livrari ar trebui sa inceapa in 2015, desi initial era vorba de 2013. South Stream va fi alimentat cu gaz din Rusia, Asia Centrala si Kazahstan, potrivit Moscovei.

South Stream urmeaza sa treaca pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, de unde se va imparti in doua, o parte indreptandu-se spre Serbia si Austria, cealalta spre Grecia si Italia. Unii observatori se indoiesc de argumentele economice si de fezabilitatea South Stream din cauza faptului ca specificitatea fundului Marii Negre presupune o tehnologie mai avansata, iar costurile sunt mai mari.

Potrivit publicatiei Today's Zaman din Turcia, citata de Kommersant, "in timpul negocierilor de azi (miercuri - n.r.) premierul turc ar putea invita Rusia in proiectul constructiei gazoductului Nabucco".

In acelasi timp, scrie cotidianul rus, publicatia "nu precizeaza in ce calitate va participa Gazprom in acest proiect, ce presupune constructia gazoductului din Turcia spre statele UE, ocolind Rusia".

De asemenea, expertii turci spun ca "pentru Moscova participarea in proiectul Nabucco poate fi avantajoasa din punctul de vedere al unei rute suplimentare de export a gazului asiatic".

"Dupa ce va fi ales noul presedinte al Ucrainei, proiectul South Stream poate fi anulat. De ce trebuie sa cheltuiesti 25 de miliarde de dolari pentru realizarea sectorului maritim al gazoductului, cand la Kiev va aparea un presedinte mai loial Moscovei?", se intreaba publicatia turca.

Potrivit directorului Centrului pentru relatii internationale si analiza strategica Turksam, Sisan Ogan, "in vara Turcia a fost de acord sa participe la proiectul South Stream gandindu-se la perspectiva anularii ulterioare", adauga publicatia.

"Acum Rusia nu mai are nicio piedica pentru participarea in proiectul Nabucco, mai ales ca proiectul a suferit schimbari serioase in ultimele sase luni", subliniaza presedintele Turksam.

"Anterior, acesta se baza pe livrarile de gaz azer si din Asia Centrala, insa Rusia este dispusa sa cumpere toate cantitatile disponibile de gaz azer, iar gazoductul transcaspic nu exista nici in prezent.

Acum Nabucco se bazeaza pe gazul din Egipt, Irak si Iran. Si in loc sa concureze in regiunea Caspica, Turcia vrea sa propuna Rusiei sa actioneze in comun, pentru a nu ceda Chinei tot gazul din Asia Centrala", mai scrie publicatia turca, citata de Kommersant.

In acelasi timp, adauga publicatia rusa, "aparent Moscova nu numai ca nu este pregatita sa renunte la ideea proiectului South Stream, ci, din contra, accelereaza realizarea acestuia.

In urmatoarele zile compania rusa Gazprom va crea o companie mixta cu Banca de Dezvoltare din Ungaria, Magyar Fejlesztesi Bank, pentru constructia unei ramificatii a gazoductului South Stream catre Ungaria. Astfel, astazi, premierul rus Vladimir Putin si omologul sau turc Recep Erdogan urmeaza sa discute strategia actiunilor comune si, probabil, sa decida soarta proiectelor South Stream si Nabucco".

#south, #stream, #ucraina, #alegeri , #stiri Vladimir Putin