Protestele ajung la Moscova. Peste 5.000 de persoane in strada

Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 15:33
1357 citiri
Protestele ajung la Moscova. Peste 5.000 de persoane in strada
Sursa foto: ABCNews.go.com

Peste 5.000 de manifestanti de toate varstele s-au reunit deja, pana la ora pranzului, in Piata Kaluga, in centrul Moscovei, pentru a participa la o manifestatie numita "Marsul pentru libertatea voastra si a noastra".

Participantii, din diverse curente politice, flutura afise cu diverse sloganuri, si anume "Libertate detinutilor din 6 mai", "Putin, rusinea Rusiei" sau "Jos autocratia prezidentiala" si cer eliberarea persoanelor detinute dupa o manifestatie organizata in momentul revenirii lui Vladimir Putin la Kremlin, in urma cu un an, relateaza AFP.

Organizatorii spera sa adune pana la 30.000 de persoane.

Opozantul numarul unu al presedintelui rus, Aleksei Navalnii, judecat pentru deturnare de fonduri, este prezent la manifestatie, alaturi de oficiali ai miscarilor liberale Solidarnost si Parnas, Ilia Iasin si Mihail Kasianov.

Manifestantii trebuie sa defileze pana la Piata Bolotnaia, in fata Kremlinului, unde, pe 6 mai 2012, o manifestatie impotriva investirii lui Vladimir Putin la Kremlin, a doua zi, pentru un al treilea mandat prezidential, degenerat in confruntari.

Zeci de protestatari si aproximativ 30 de politisti au fost raniti in acea zi in timpul confruntarilor.

Declansarea acestora ramane controversata, opozitia acuzand provocari din partea fortelor de ordine pentru a justifica o interventie impotriva contestatarilor.

Aproximativ 30 de persoane au fost inculpate de atunci, iar procesul a 12 dintre ele a inceput saptamana trecuta.

In prima zi a procesului, justitia a hotarat sa prelungeasca cu sase luni perioada de detentie pentru zece persoane inculpate, dintre care unele, acuzate ca au participat la "tulburari in masa", risca pana la opt ani de inchisoare.

"Am venit imediat pentru a cere eliberararea detinutilor din Bolotnaia. Ei nu sunt vinovati si sunt in inchisoare", a declarat pentru AFP Anastasia Iureva, in varsta de 21 de ani, una dintre participante la manifestatie.

Tatiana, o pensionara in varsta de 70 de ani, a declarat ca participarea la manifestatiile opozitiei este "singurul mijloc de a spune ceva autoritatilor".

"Ele ne aud, altfel nu ar fi atatia politisti aici. Ea (autoritatea) se teme de noi", a adaugat ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proteste Rusia, #manifestatii Moscova, #opozitie Vladimir Putin, #proteste anti Putin , #stiri Vladimir Putin