Putin acuza conspiratii pentru majorarea pretului benzinei

Vineri, 06 Mai 2011, ora 09:10
1520 citiri
Putin acuza conspiratii pentru majorarea pretului benzinei

Companiile petroliere au conspirat pentru a forta majorarea preturilor benzinei pe piata interna, anunta Vladimir Putin, care adauga ca Rusia, cel mai mare producator de titei la nivel mondial, se confrunta cu un deficit de carburanti, transmite Reuters.

Putin l-a contrazis pe vicepremierul Igor Secin, principalul responsabil de sectorul energiei, care a sugerat la o sedinta de guvern ca majorarile de preturi au avut loc din cauza unei lipse de produse petroliere oferite spre vanzare la bursele de marfuri.

"Nu este vorba de deficit. Este o conspiratie. S-au coalizat", i-a spus Putin lui Secin, care face parte din conducerea grupului Rosneft, la care statul este principalul actionar.

Guvernul rus a majorat saptamana trecuta taxele de export pentru benzina la aproape 44%, pentru a incuraja vanzarile pe piata interna, dupa ce benzinariile din unele regiuni au ramas fara carburanti, iar deficitul s-a extins la Moscova si St. Petersburg.

Secin a prezidat o sedinta la care s-au discutat amendamente la reforma impozitarii petrolului, care ar majora taxele de export pentru produsele rafinate la niveluri prohibitive.

Analistii considera ca deficitul de carburanti a aparut dupa ce Putin a cerut in februarie sefilor de companii sa reduca preturile, dar si in lipsa investitiilor in capacitati de rafinare pentru producerea carburantilor premium necesari flotei tot mai mari de vehicule moderne din Rusia.

Preturile benzinei au crescut cu 2,8% saptamana trecuta, cel mai mare avans din ultimele 14 saptamani, potrivit datelor oficiale publicate joi.

#putin, #pret benzina, #conspiratie, #pret benzina, #majorarea pretului carburanti , #stiri Vladimir Putin