Putin ameninta Renault si Nissan

Vineri, 02 Octombrie 2009, ora 22:00
1589 citiri
Putin ameninta Renault si Nissan

Premierul rus, Vladimir Putin, a cerut vineri aliantei Renault-Nissan sa participe la salvarea grupului auto Avtovaz, producatorul masinilor Lada, in caz contrar amenintandu-i cu reducerea participatiei la constructorul auto rus, potrivit AFP, care citeaza agentiile rusesti, informeaza NewsIn.

"Am alocat o prima transa de 25 miliarde ruble (570 milioane euro) si am facut in asa fel incat sa nu le diminuam ponderea. Fie (Renault si Nissan) participa pe viitor la finantarea companiei, fie trebuie sa ne punem de acord asupra dimensiunii participatiei lor", a spus Putin.

Renault detine 25% din Avtovaz din februarie 2008. Grupul auto rus, afectat grav de criza economica, a anuntat pe 24 septembrie ca urmeaza sa taie 27.600 de locuri de munca din totalul de 102.000.

Vicepremierul rus Igor Suvalov a anuntat ca luni va fi organizata o reuniune cu Renault si Nissan, "pentru a examina proiectele lor privind Avtovaz", potrivit Interfax.

Contactat de AFP, Renault a refuzat sa comenteze informatiile. Grupul a achizitionat 25% din capitalul Avtovaz in februarie 2008, cu intentia clara de a castiga piata rusa, cunoscuta in perioada respectiva drept cea mai atractiva din Europa.

Dar dupa aceea sectorul a fost afectat grav de criza economica, iar vanzarile de masini au scazut vertiginos in toata tara. Iar Avtovaz, care se afla deja intr-o pozitie dificila din cauza uzinelor sale invechite si a masinilor cunoscute ca fiind de proasta calitate, nu a facut exceptie. Potrivit cifrelor date publicitatii in iulie, datoria sa a atins 53 de miliarde de ruble (circa 1,2 miliarde de euro).

Din punctul de vedere al lui Evegheni Sago, analist la Ingosstrah Investments, investitia Renault "nu s-a dovedit a fi cea mai buna" pe care ar fi putut sa o faca grupul.

Chris Weafer, analist la banca de investitii rusa Uralsib, considera ca declaratiile lui Putin anunta o restructurare a sectorului automobilistic, iar Renault va trebui sa ia o decizie.

"Catalizatorul a fost acordul recent" privind cumpararea Opel de catre grupul canadian Magna si banca rusa Sberbank, a explicat el.

"Cred ca vom vedea intrarea mai multor companii de automobile intr-un nou grup controlat de stat, care va prelua in cele din urma controlul asupra partii din Opel" detinute de Sberbank, subliniaza el.

"In concluzie, Guvernul trebuie sa faca curatenie in relatiile sale (...). Ceea ce inseamna ca fie Renault va participa la restructurare, care se va termina printr-o pozitie mai modesta, fie va iesi din capitalul Avtovaz", a conchis expertul.

Analistii subliniaza si ca declaratiile premierului privind Renault contrasteaza cu ofensiva de sarm pe care a desfasurat-o acesta in ultimele saptamani pentru a incerca sa atraga investitori straini in Rusia. Premierul a dat asigurari marti ca statul se pregateste sa isi reduca controlul asupra economiei, lansand un proces de privatizare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#auto, #masini, #nissan, #putin, #renault , #stiri Vladimir Putin