Putin ii raspunde ironic lui Basescu

Vineri, 09 Ianuarie 2009, ora 13:37
6410 citiri
Putin ii raspunde ironic lui Basescu

Premierul rus Vladimir Putin a r?puns ironic la o intrebare a corespondentului TVR la Moscova, referitoare la posibilitatea ca Romania s? incheie un contract direct cu Gazprom, eliminand intermediarii, ?i a propus ca Romania s? devin? intermediarul in livrarea gazului rusesc pentru Ucraina.

Iata traducerea completa din limba rusa a intrebarii si a raspunsului, asa cum se gasesc ele in transcriptul postat pe site-ul premierului rus:


"Liviu Iurea, TVR: Stiti ca noi primim gaz rusesc prin intermediul unor companii intermediare? Si Bucurestiul incearca permanenent sa obtina (contracte de) livrari directe din Rusia. Cat de real ar fi aceasta? Aceasta este prima intrebare. A doua intrebare - se examineaza varianta includerii Romaniei in proiectul South Stream?


Vladimir Putin: In primul rand, da, noi nu suntem impotriva ca Romania sa participe in proiectul South Stream. In al doilea rand, ma voi referi la intrebarea cu care ati inceput - companiile intermediare de pe piata romaneasca. Presedintele Romaniei a ridicat aceasta intrebare in discutia pe care am avut-o (marti - n.r.).

Suntem de acord sa trecem la relatii directe (de livrare a gazului) cu companiile de stat. A propos, suntem de acord sa facem asta si in cazul ucrainean, suntem de acord sa semnam un contract direct cu compania de stat din Ucraina. O sa va spun un lucru surprinzator: am impresia ca nu ne permit sa facem asta, intrucat compania de stat din Ucraina a refuzat sa accepte conditiile ce au fost puse - 250 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. Atunci, intermediarii au spus: "Noi vom semna si vom rezolva totul". Tocmai acest fapt imi si permite sa spun ca in Ucraina este prea multa coruptie. Dar am si o contraoferta pentru Romania, care este greu de refuzat...

Transmiteti, va rog, presedintelui Romaniei - tot volumul de gaz anual destinat pentru consumul Ucrainei suntem de acord sa-l vindem companiei de stat din Romania, iar voi sa-l vindeti mai departe Ucrainei...E buna oferta?...Sper c-ati consemnat!".