Putin nu mai vrea dolari! Rusii fac vacante in Egipt pe ruble

Luni, 09 Februarie 2015, ora 16:45
5347 citiri
Putin nu mai vrea dolari! Rusii fac vacante in Egipt pe ruble
Foto: The Telegraph

Dolarul devine indezirabil pentru rusi. Presedintele Vladimir Putin, aflat in aceasta perioada intr-o vizita oficiala la Cairo, spera sa obtina acordul oficialilor egipteni pentru a elimina moneda americana din tranzactiile efectuate intre cele doua tari.

Putin a recunoscut ca acesta este unul dintre scopurile vizitei sale in Egipt, intr-un interviu acordat cotidianului Al-Ahram, informeaza agentia moscovita Sputnik.

Zona non-USD

"Este normal ca cercurile de afaceri din Moscova si Cairo sa se arate interesate de realizarea unor tranzactii bilaterale in monedele nationale ale tarilor noastre", a precizat Putin, in cadrul interviului acordat ziarului egiptean.

Presedintele rus a dat ca exemplul tranzactiile derulate intre firmele din tara sa si companii din state precum China, India, Thailanda si Turcia, din care dolarul a fost eliminat ca moneda de schimb.

"Practica demonstreaza ca acest lucru este benefic pentru toata lumea. Subiectul este deja discutat in detaliu de catre agentiile guvernamentale din ambele tari", a mai spus Putin.

In decembrie 2014, Rusia si China si-au stabilit propriul sistem de schimb valutar intre yuan si rubla, iar avantajele rezulta in lipsa taxelor de schimb valutar, plati directe si o mai mare transparenta in operatiunile bancare, informeaza presa de la Moscova.

Punte turistica pentru export tehnologic

"Problema este pusa in discutie acum pentru ca in curand Egiptul isi va deschide sezonul turistic in majoritatea statiunilor. Evident, un acord va avantaja direct turistii rusi, care aleg destinatii de vacanta in Egipt", a specificat Vladimir Putin.

Dincolo de exodul turistic si plata sejururilor in ruble se ascunde insa si interesul Rusiei de a-si diversifica exporturile, relatia dintre Moscova si Cairo inaintand rapid pe panta schimburilor comerciale cu produse agrare, dar si a parteneriatului in domeniul energiei nucleare si exportului de tehnologie din industria aeronautica si spatiala.

"Schimburile bilaterale s-au intensificat in ultimii ani. In 2014, acestea au crescut cu aproape 50% fata de anul anterior si se ridica la aproximativ 4,5 miliarde de dolari", a mentionat presedintele Rusiei.

Conform datelor oficiale, Rusia asigura peste 40% din consumul anual de cereale din Egipt, in timp ce Cairo este un furnizor constant de legume si fructe pentru piata ruseasca.

Rebeliune anti-Washington

Legaturile dintre Cairo si Moscova au cunoscut o evolutie rapida, dupa ce inlocuirea presedintelui Mohammed Morsi de catre junta militara a starnit criticile Washingtonului.

La Cairo, de altfel, renuntarea la dolar in cadrul schimburilor comerciale bilaterale este vazuta ca o simpla formalitate.

Egiptenii asteapta din partea rusilor o intensificare a contractelor din domeniul energiei nucleare si punerea la dispozitie a serviciului de navigare prin satelit Glonass, cu aplicabilitate civila si militara.

Piata libera in Uniunea Eurasiatica

Interventiile lui Putin pe langa interlocutorii chinezi, indieni si din Orientul Mijlociu sunt generate de situatia alarmanta a economiei din Rusia.

Prins in chinga sanctiunilor economice dictate de Occident, dupa declansarea crizei din Ucraina, Putin spera sa intensifice legatura cu pietele asiatice.

Uniunea Economica Euroasiatica, proiectul la Moscova, da semne ca ar putea deveni operationala in curand.

Ambasadorul rus la Beijing, Andrei Denisov, sustine ca oficialii chinezi au initiat discutiile privind crearea unei piete libere intre China si tarile din interiorul UEE.

Rusia, Armenia, Belarus si Kazahstan sunt membri UEE, lor urmand sa li se alature din luna mai si Republica Kirghistan.

#acord rusia egipt, #tranzactii fara dolar, #relatii Rusia Egipt, #Uniunea Eurasiatica Rusia , #stiri Vladimir Putin