Putin promite un ajutor de doua miliarde de dolari

Marti, 20 Mai 2008, ora 09:48
1091 citiri
Putin promite un ajutor de doua miliarde de dolari

Premierul rus, Vladimir Putin, a promis luni doua miliarde de dolari in subventii agricole, pentru stimularea productiei alimentare in vederea protejarii populatiei de consecintele cresterii preturilor pe plan mondial in acest sector, relateaza AFP."Ar trebui sa ne concentram pe dezvoltarea industriei agricole, pentru a asigura mai multa stabilitate pe piata nationala alimentara", a declarat Putin, in timpul unei intalniri cu responsabili din regiunea rusa Stavropol, regiune agricola importanta din sudul Rusiei.


"Trebuie sa crestem considerabil volumul productiei agricole, in special in domeniile laptelui, carnii si cerealelor", a spus Putin, care a fost inlocuit in functia de presedinte la 7 mai de Dmitri Medvedev. "Cresterea preturilor pe piata alimentara mondiala are un impact important asupra tarii noastre", a subliniat el, adaugand ca pensionarii si familiile cu multi membri sunt in mod deosebit afectati de cresterea preturilor.


Guvernul rus a promis investitii in agricultura de mai mult de o mie de miliarde de ruble (42 de miliarde de dolari) in urmatorii cinci ani, ceea ce constituie una dintre "prioritatile" guvernului in materie de "proiecte nationale".


Putin a precizat ca guvernul ar trebui sa aloce in acest an o suma suplimentara de 48 de miliarde de ruble (doua miliarde de dolari) sub forma subventiilor agricole. Astfel, 30 de miliarde de ruble ar urma sa fie investite de o noua banca de credit, zece miliarde de ruble pentru furaje si opt miliarde de ruble pentru ingrasaminte. Aceasta investitie ar trebui sa ajute Rusia "nu doar sa raspunda propriilor nevoi, ci sa fie considerata un actor major pe piata alimentara mondiala", a declarat Putin. Premierul rus a avertizat ca o cresterea a preturilor ar putea face Rusia sa revizuiasca acordurile comerciale existente, pentru a se asigura ca ele respecta interesele tarii. "Vom analiza impactul socio-economic al acordurilor de comert extern semnate de Federatia Rusa", a spus el.


Ministrul agriculturii, Alexei Gordeiev, a explicat ca Putin s-a referit la o analizare a "acordurilor internationale, inclusiv a celui referitor la aderarea Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), pentru a se vedea daca interesele producatorilor nationali au fost afectate". El a adaugat ca Rusia va pune intrebari partenerilor sai intr-o maniera "mai ferma", avand in vedere ca tara sa nu a reusit sa adere la OMC, desi a indeplinit conditiile cerute in ultimii patru ani. "Acest lucru nu inseamna ca respingem (OMC). Obiectivul nostrul de a adera la OMC este valabil, insa vrem un calendar mai clar pentru aderarea Rusiei", a explicat Gordeiev. Rusia, care incearca sa adere la OMC de zece ani, constituie economia cea mai importanta aflata in afara acestei organizatii internationale.


Inflatia mare a obligat guvernul rus sa blocheze cresterea preturilor pentru produsele de baza in perioada alegerilor legislative din decembrie si a celor prezidentiale, din luna martie. Cresterea preturilor a ajuns la 14,3% in luna aprilie. Mii de rusi au protestat la 1 mai fata de cresterea preturilor, cerand autoritatilor salarii mai mari.