Putin: Statul ar putea prelua pachete de actiuni la companiile importante din Rusia

Vineri, 05 Decembrie 2008, ora 09:37
1072 citiri

Premierul rus Vladimir Putin a spus joi ca statul ar putea prelua participatii la companiile importante rusesti, ca sa le ajute sa faca fata crizei economice mondiale.

Criza a zdruncinat increderea in pietele de capital rusesti, in obligatiuni si rubla, iar Kremlinul incearca sa impiedice turbulentele sa puna capat celei mai lungi perioade de crestere economica a Rusiei dintr-o generatie.


Rusia a alocat mai mult de 200 miliarde dolari pentru salvarea pietelor, dintre care unii sunt destinati sa ii ajute pe cei mai bogati oameni de afaceri din Rusia sa ramburseze credite straine de miliarde de dolari.


Intr-o conferinta televizata, fostul sef al Kremlinului a spus ca statul ia in considerare diverse modalitati prin care sa ajute economia sa depaseasca perioada de criza.


"Alte instrumente, de exemplu, includ intrarea directa a statului in capitalul companiilor, in situatiile in care o astfel de decizie ar fi avantajoasa pentru stat, ceea ce inseamna ca va fi avantajoasa si pentru contribuabil si, de asemenea, in capitalul acelor intreprinderi care sunt fundamentale pentru economia intregii Federatii Ruse", a spus Putin.


"Nu excludem posibilitatea ca astfel de instrumente sa fie folosite la scara larga", a atras atentia Putin.


Unii dintre analisti spun ca Rusia ar putea incerca sa extinda rolul statului in economie, prin achizitia la preturi reduse de pachete de actiuni la companii cheie. Produsul intern brut (PIB) al Rusiei a crescut la 1.300 miliarde dolari in 2007.


O astfel de miscare ar marca o delimitare de anii '90, cand un grup restrans de oameni de afaceri, care au devenit ulterior cunoscuti ca oligarhi, au construit averi imense prin cumpararea de companii de materii prime de la statul aflat in prag de faliment, sub fostul presedinte Boris Ieltin.


Intrebat de reporteri care sunt planurile concrete, dupa terminarea conferintei, Putin a raspuns ca ideea de a prelua participatii majore la companiile importante este discutata in prezent cu reprezentantii sectoarelor de afaceri.


"Reprezentantii si sefii companiilor importante si chiar si proprietarii acestora considera ca este posibil, dar si corect, ca statul sa analizeze posibilitatea preluarii unor participatii la aceste companii, ca o solutie pentru iesirea din situatia actuala", a spus Putin.


"Le-am spus direct ca acest lucru nu va fi un transfer catre stat al economiei rusesti, ci o modalitate de a sustine o economie sanatoasa in conditiile crizei financiare mondiale", a precizat premierul rus.


Mostenirea lui Putin, dupa opt ani in care a fost presedinte, a fost afectata de criza, in conditiile in care aceasta ameninta o perioada de crestere exploziva de zece ani, in care standardele de viata au crescut pentru milioane de rusi si despre care Putin, fost agent KGB, spune ca este una dintre cele mai mari realizari ale sale.


Somajul creste, iar economistii avertizeaza ca in 2009 cresterea economica ar putea sa se comprime pentru prima data in ultimii zece ani, dupa ieftinirea principalelor produse de export ale Rusiei: petrol, gaze naturale si metale.


Putin, in varsta de 56 de ani, a precizat ca statul este gata sa preia participatii la principalele companii, dar ca acest lucru va trebui facut in conditii corecte.


"Suntem gata ca, la cererea companiilor, sa analizam posibilitatea de a intra in capitalul lor in conditii corecte. Nu vrem sa cumparam ieftin azi, ca sa vindem scump maine. Conditiile corecte trebuie, insa, stabilite impreuna cu reprezentantii comunitatii de afaceri", a spus Putin.